Podrška "Pile-farmu" za povećanu proizvodnju jaja za uzgoj brojlera

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - "Farma dva" projekat podržao je firmu "Pile-farm" iz Srpca da uspostave dodatnu farmu i povećaju proizvodnju oplođenih jaja za uzgoj brojlera sa 2,75 miliona na 4,25 miliona godišnje.

Direktor "Pile-farma" Vesna Vukadinović rekla je da je firma specijalizovana za proizvodnju oplođenih jaja brojlera i da su u prošloj godini proizveli četiri miliona oplođenih jaja i pripremili farmu za dolazak novog roditeljskog jata za ovu godinu.

"U ovoj godini sigurno ćemo ispuniti naš cilj od 4,25 miliona jaja, tu nema sumnje. Znamo da smo dio većeg lanca vrijednosti i nadam se da će cijeli peradarski sektor u BiH nastaviti raditi sa dobrim poslovnim rezultatima", zaključila je ona.

Ona je napomenula da ova firma, koja je osnovana 2007. godine, ima ugovor sa kompanijom "Perutnina Ptuj", koja im daje roditeljsko jato i hranu za životinje, te pruža veterinarske usluge, saopšteno je iz Farma dva projekta.

Vukadinovićeva je podsjetila na ulaganja i proizvodnju u proteklom periodu, kao i kako su se obratili "Farma dva" projektu, kog implementiraju Švedska i USAID, sa zahtjevom za dodjelu bespovratnih sredstava.

"Pile-farm" je u 2018. godini imao tri farme sa ukupno 20.000 kokoški u porodičnom jatu, a godišnja proizvodnja oplođenih jaja dostigla 2,75 miliona, zbog čega su morali da se proširuju.

"Farma dva" projektu, kog implementiraju Švedska i USAID, obratili su se 2019. godine sa zahtjevom za dodjelu bespovratnih sredstava. "Pile-farm" je izgradio novu zgradu, a "Farma dva" projekat im je pomogao u nabavci dijela opreme potrebne za pravilno funkcionisanje farme, uključujući sistem za hlađenje i ventilaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana