Počeo projekat revitalizacije "Luke Brčko"

Srna
Počeo projekat revitalizacije "Luke Brčko"

BRČKO - Revitalizacija Javnog preduzeća “Luka Brčko” je počela, a podrazumijeva realizaciju pet projekata, od kojih je glavni izmještanje pruge od Željezničke stanice do Luke, rekao je direktor brčanske Luke Marinko Viljušić.

 “Tu imamo malih problema. Konsultanti treba da utvrde da li postojeća trasa pruge odgovara projektu ili postoji mogućnost da se izmijeni”, rekao je Viljušić novinarima, navodeći da će sutra konsultantima biti predato pet projekata koji će biti realizovani, da bi pomogli u raspisivanju tendera i odabiru najpovoljnijeg ponuđača.

On je dodao da će se uporedo sa glavnim raditi preostala četiri projekta, da je planirana i nabavka nove dizalice, kapaciteta 27 tona u jednom potezu, te da je novac za projekat revitalizacije obezbijeđen kreditom, od Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Sve ukupno je 10 miliona evra. Sedam miliona je kredita za ova četiri projekta, a tri miliona su gratis sredstva za kupovinu nove dizalice”, pojasnio je Viljušić.

On je podsjetio da je Luka teško poslovala proteklih mjeseci zbog zatvaranja mosta, niskog vodostaja rijeke, kao i epidemije, zbog čega su od Vlade distrikta tražili pomoć od pola miliona maraka, a odobreno je 200.000 KM.

“Imamo obećanje da će nam ponovo pomoći u nekom narednom rebalansu ako bude trebalo. Na svu sreću u šestom mjesecu smo imali mnogo posla jer je vodostaj Save bio visok. Tako da smo i sami od sebe stali na noge”, naglasio je Viljušić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana