Počeo drugi talas anketiranja domaćinstava

Srna
Počeo drugi talas anketiranja domaćinstava

BANjALUKA - Od danas do 9. marta u BiH će biti sprovođen drugi talas anketiranja domaćinstava s ciljem izrade glavnog okvira uzorka.

Anketiranje će sprovoditi Zavod za statistiku Republike Srpske, Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku.

- Ova aktivnost traje tri godine, sprovodi se u 12 talasa, odnosno kvartala, a realizuje se kroz projekat "Podrška statističkom sistemu BiH za pripremu glavnog okvira za uzorak" - saopšteno je iz Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Izrada glavnog okvira uzorka je od izuzetnog značaja za statističke institucije jer služi kao osnova za anketna istraživanja kao što su anketa o radnoj snazi, potrošnji domaćinstava, navode u Republičkom zavodu za statistiku.

Upitnik sadrži 13 pitanja, i to o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja, o statusu objekta, broju članova domaćinstva, starosnoj strukturi, obrazovnim karakteristikama.

Umjesto upitnika na papiru, ovlašteni anketari koristiće laptope sa instaliranom aplikacijom, pomoću koje će unositi podatke i dostavljati statističkim institucijama na dnevnoj bazi, pojašnjavaju u Republičkom zavodu za statistiku.

Prikupljeni podaci o domaćinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe, u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske.

Anketiranje na teritoriji Republike Srpske vršiće ovlašteni anketari koji će imati akreditacije Zavoda za statistiku Republike Srpske, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana