Počeo Božićni post, evo koja pravila treba poštovati

GS
Počeo Božićni post, evo koja pravila treba poštovati

Počeo je šestonedjeljni Božićni post, kojim se vjernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.

Prema učenju crkve, prvi podvig čovjeka u oslobođenju od grijeha jeste držanje posta. Post je prvi korak na putu spasenja, važan za duhovni i tjelesni život, vrijeme kada se pronalazi mjera u svemu.

Post ima dvije strane - tjelesnu i duhovnu.Tjelesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla, dok duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i djela.

Vjeruje se da je Božićni post uveden još u 4. vijeku, dok je puno trajanje, od 40 dana, dobio u u 12. vijeku. Počinje 28. novembra, a završava se 6. januara

Prema tumačenju vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih djela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta tjelesni i duhovni.Ciljevi su, kako je savjetovao vladika Nikolaj, “očišćenje tijela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tijela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja”.

Kako se hraniti tokom posta

Po načinu ishrane, Božićni post nije zahtijevan.

U toku cijelog božićnog posta ne jedu se meso, bijeli mrs (mlijeko i mliječni proizvodi) i jaja. Riba je dozvoljena vikendom, na Vavedenje Presvete Bogorodice i Nikoljdan, bez obzira na to na koji dan padnu.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srijede i petka koji se poste “na vodi”.

Posljednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa hranom spremljenom samo na vodi.

Post ne podrazumijeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porijekla.

Važniji od tjelesnog je svakako duhovni aspekt Božićnog posta koji podrazumijeva uzdržavanje od negativnih misli, loših djela, navika koje štete i nama i ljudima iz našeg okruženja. Duhovni post se odnosi na „čišćenje” srca, odnosno da se oslobodite svega što opterećuje i šteti duši, a izaberete ljubav i radost umjesto negativnosti.

Duhovni post se praktikuje kroz molitve, praštanje, pomirenja, dobra djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana