Počelo prikupljanje krvne plazme od osoba koje su preboljele kovid, Milan Petković prvi donor

Danijela Bajić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - U Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske počeo je s radom separator za prikupljanje krvne plazme od osoba koje su preboljele virus korona, a prvi donor bio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković.

- Rado sam se odazvao pozivu da budem davalac plazme. Bio sam pozitivan, imao sam težu kliničku sliku i imam antitijela. Pozivam sve građane koji imaju antitijela da daju plazmu, jer time doprinose liječenju oboljelih od korone - rekao je Petković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je, osim odvajanja, omogućeno i čuvanje plazme.

Šeranić je izrazio je zadovoljstvo jer su puštanjem u rad ovog separatora povećani kapaciteti Zavoda sa aspekta donorstva i prikupljanja rekonvalescentne plazme.

- Ona se u formi pasivne imunizacije koristi u liječenju određenih grupa pacijenata, shodno preporukama i smjernicama za liječenje, koje preporučuju kako se radi sa ovom plazmom - rekao je Šeranić.

On je zahvalio Savjetu ministara čijom odlukom je u ovaj projekat usmjereno oko 500.000 KM, dok je isto toliko izdvojila i Vlada Republike Srpske.

- Ova oprema se može koristiti i za druge namjene u medicini, o čemu će Zavod voditi brigu i na osnovu toga unapređivati i taj segment ove djelatnosti -rekao je Šeranić.

Zavod za transfuzijsku medicinu obavio je edukacije zaposlenih.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan istakla je značaj ove opreme za cjelokupni zdravstveni sistem u Republici Srpskoj.

- Ovaj aparat, separator krvnih ćelija, omogućava nam da od davaoca uzmemo samo određeni ciljani dio krvi, dok se ostali dio krvi vraća - rekla je Guzijanova.

Ona je napomenula da je to sasvim nova procedura u sferi davalaštva, jer omogućava da davaoci daju samo ono što je najpotrebnije.

- U ovom momentu, prioritet nam je da prikupljamo rekonvalescentnu plazmu i trombocite, jer je veliki broj pacijenata oboljelih od kovida-19 kojima je potrebna ova terapija - rekla je Guzijanova.

Ona je napomenula da je uz separator nabavljena i oprema potrebna za skladištenje, jer je njen rok upotrebe do tri godine.

Kada je riječ o osobama koje mogu biti davaoci, Guzijanova je pojasnila da osim dobrog opšteg zdravstvenog stanja, oni moraju da imaju tjelesnu masu veću od 60 kilograma, starosne dobi do 60 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana