Počelo obilježavanje 80 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

Srna
Počelo obilježavanje 80 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

VIŠEGRAD - Na svečanoj akademiji u Višegradu povodom obilježavanja 80 godina od monstruoznog ubistva 6.000 Srba u Starom Brodu poručeno je da je srpski narod stradao tamo gdje nije imao svoju državu i da zato kultura pamćenja treba da postane filozofija života kod Srba.

Slobodan Župljanin, izaslanik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, rekao je da ne smiju biti zaboravljena srpska stradanja.

“Moramo se sjećati onih koji su stradali samo zato što su pripadali srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Moramo da odgovorimo svima koji pokušavaju da nas ubijede da odustanemo od svega što je sveto srpskom narodu - mi na to ne možemo pristati”, istakao je Župljanin na akademiji.

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je novinarima da je ustaška legija Jure Francetića sa malo otpora prodrla do Drine i uspjela da napravi stravične pokolje nad srpskim stanovništvom.

On je ukazao da je pitanje Francetićeve ofanzive u proljeće 1942. godine, sa aspekta odbrane ustanika, jedno od ključnih pitanja “srpskih stranputica i međusobnog bratoubilačkog obračuna četnika i partizana”.

“Najtragičnije posljedice bile su na prostoru istočne Bosne, gdje su partizanske jedinice od svog vrhovnog štaba dobile naređenje da se obračunaju sa četničkim jedinicama koje su smatrale za glavne neprijatelje u borbi za vlast”, naglasio je Mastilović i istakao da je to bila posljedica pogrešnih procjena centralnog komiteta.

On je naveo da su glavni cilj partizanskih jedinice bili oficiri koji su došli iz Srbije, poslati od generala Draže Mihailovića, da organizuju srpske seljake i pokušaju spasiti što više srpskog življa.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je na akademiji da je moralna i civilizacijska obaveza sjećanje na nevine žrtve zločinačkog sistema kako se ovakav strašan zločin nikada više nikome ne bi ponovio.

“Za srpski narod sjećanje na Stari Brod i sva srpska stratišta predstavlja najveću bolnu ranu, ali i najvažniju istorijsku lekciju koju smo dužni da učimo, pamtimo i prenosimo na buduće generacije”, istakao je Đurević.

On je napomenuo da se ovakvim događajima pokazuje da su žrtve vrijedne dostojanstvenog pominjanja i vječnog pamćenja strahovitog stradanja.

“Moramo da sačuvamo i život Republike Srpske, a naš najveći interes je da sačuvamo mir i da nam se više nikad ne ponove stradanja poput ovog u Starom Brodu”, poručio je Đurević.

Sveštenik Dragan Vukotić rekao je novinarima da je program svečane akademije bio na zavidnom nivou, ali “težak, mučan za gledati i slušati”.

“Godišnjica je mnogo važna da se ovakvi događaji obilježavaju, da se sjećamo naših predaka koji su stradali”, naglasio je Vukotić.

U programu je učestvovao Bogoslovski hor “Sveti Petar Dabrobosanski” iz Foče i učenici Srednjoškolskog centra “Ivo Andrić”.

Obilježavanje 80 godina od ustaškog ubistva Srba u Starom Brodu biće nastavljeno sutra u Starom Brodu na Drini gdje će biti služen parastos ubijenim civilima, nakon čega će biti polaganje cvijeća i obraćanje zvaničnika.

Tokom ofanzive ustaške legije Jure Francetića mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Najmasovnije ubijanje je izvršeno 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja.

U Starom Brodu je u septembru 2019. godine osveštan Spomen-muzej starobrodskim žrtvama u okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije.

U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova koji simbolizuju zbjeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana