Počela vakcinacija buster dozom u Institutu za javno zdravstvo RS

M.L.
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA- Vakcinacija trećom, buster dozom protiv virusa korona počela je danas u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Pomoćnik direktora Instituta za medicinske poslove Jela Aćimović rekla je da se buster doza daje šest mjeseci nakon što je osoba primila drugu dozu vakcine.

-U prioritetu su osobe starije od 65 godina, oboljelim od hroničnih bolesti, a osim toga i zdravstveno radnici i zaposleni u domovima za stare. Uključili smo u ovu grupu i prosvjetu kako bi se školska godina nesmetano održala - rekla je Aćimovićeva. 

Naglasila je da će Institut organizovati dane otvorenih vrata za treću dozu za sve one koji su vakcinisani sa prve dvije doze u Institutu prije 31. marta.

- Preporuka je da se ide sa istom vakcinom kao što je bila za prve dvije doze. Trudnice i dojilje takođe treba da se vakcinišu - rekla je Aćimovićeva. I oni koji su prve dvije doze primili u Srbiji treću mogu da prime u Srpskoj, a osim u Institutu imunizacija trećom dozom odvijaće se uporedo i u domovima zdravlja.

Aćimovićeva je istakla da je velika zainteresovanost za treću dozu ali da svega stotinu  stanovnika Srpske u prosjeku dnevno primi prvu dozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana