Počela trka za indekse

D. S.
Počela trka za indekse

Banjaluka - Na adresu univerziteta i visokih škola u RS juče su počele pristizati prijave budućih brucoša, koji će svoje znanje na vagu staviti već iduće sedmice.

Prijem dokumenata na javnim visokoškolskom ustanovama u RS obavljaće se svaki dan do kraja ove sedmice, a mjesta ima za 5.768 brucoša. Najveća gužva, kada je riječ o Univerzitetu u Banjaluci, juče je, očekivano, bila na Medicinskom fakultetu.

Prorektor za nastavu Univerziteta Istočno Sarajevo Ranko Božičković istakao je da gužve očekuju na Medicinskom fakultetu i tehničkim naukama.

- Vjerujem da će sva četiri studijska programa na Medicinskom fakultetu biti popunjena u prvom upisnom roku - rekao je Božičković.

Na Univerzitetu u Banjaluci od 3.123 slobodna mjesta, 1.034 su odobrena za studente čije će školovanje biti finansirano iz buyeta RS. Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu od 2.305 studenata, njih 1.026 biće na buyetu. Iz buyeta će biti finansirane školarine za po 25 studenata na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru i Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju.

Da li su uspjeli da se domognu željenog indeksa, kandidati će saznati dva dana poslije prijemnog ispita, koji će u zavisnosti od fakulteta biti održan od 26. do 29. juna. Upis studenata zakazan je za period od 3. do 7. jula, a oni koji u prvom roku ne uspiju da upišu fakultet, drugu šansu imaće krajem avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana