Počela likovna kolonija u Novom Gradu: “Rakani” okupili devet umjetnika

Srna
Počela likovna kolonija u Novom Gradu: “Rakani” okupili devet umjetnika

Novi Grad - Likovna kolonija “Rakani”, na kojoj će učestvovati akademski slikari iz Beograda, Niša, Gradiške, Banjaluke, kao i domaćini Sanja Stupar, Danijela Kolundžija i Dragana Babić, počela je u Novom Gradu.

U toku kolonije do ponedjeljka stvaraće slikari Marija Sibinović, Jovana Đorđević, Boris Bogdanović iz Beograda, Marina Vojvodić iz Novog Sada, Gorana Stojakov iz Niša, Milovan Čikić iz Gradiške, Đurđica Bjelošević, Branko Jungić i Aleksa Vidaković iz Banjaluke.

Početak ovogodišnjeg likovnog saborovanja ozvaničen je izložbom radova nastalih prošle godine.

Likovni kritičar Siniša Vidaković kazao je da je likovna kolonija “Rakani” jedna od tri najznačajnije u BiH.

- Gledano u širim razmjerama, još od 20-ih godina prošlog vijeka, kad je Nadežda Petrović krenula sa pričom o likovnim kolonijama, počeli su da se okupljaju slikari, najviše da bi predstavili ljepote svog kraja. Od tada su prvo u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, zatim i u bivšoj Jugoslaviji počele da se organizuju likovne kolonije - kazao je Vidaković.

Na kraju likovne kolonije biće organizovana izložba radova nastalih ove godine u prostoru pored rijeke Une, gdje rade umjetnici, a pomenuta izložba u gradskoj galeriji biće postavljena do 26. avgusta.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je da je ova manifestacija, koja traje duže od 30 godina, izuzetno značajna za Novi Grad.

- Svi smo ponosni na likovnu koloniju “Rakani” i svi Novljani znaju da ona traje više od 30 godina i okuplja značajne akademske slikare koji nova djela stvaraju pored rijeke Une, a ujedno se upoznaju sa ljepotama našeg grada - rekao je Lukač.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana