Počela komemoracija u Potočarima

Srna foto: klix.ba
Počela komemoracija u Potočarima

Srebrenica - Odavanjem pošte nastradalim Bošnjacima i intoniranjem himne BiH u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice, počelo je obilježavanje 24 godine od bošnjačkog stradanja u ovoj opštini.

U Potočarima su, između ostalih, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, visoki predstavnik Valentin Incko, predsjednik Haškog mehanizma Karmel Ađijus, američki ambasador u BiH Erik Nelson, ambasador Turske Haldun Koč i predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Džaferi.

Nakon obraćanja zvaničnika u komemorativnoj sali, predviđeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti kod centralnog spomen-obilježja nastradalim Bošnjacima u sakralnom dijelu Memorijalnog centra u 12.00 časova.

Potom će biti održan vjerski obred i ukop posmrtnih ostataka 33 identifikovana lica stradala u julu 1995. godine.

Na jučerašnjoj komemorativnoj sjednici Skupštine opštine odata je počast svim nevino stradalim stanovnicima ove opštine u posljednjem ratu u BiH.

U opštini Srebrenica i lokalnim ustanovama danas i sutra su neradni dani zbog obilježavanja sjećanja na bošnjačko i srpsko stradanje, povremeno dolazi i do izmjena režima saobraćaja na putevima koji vode prema ovom naselju, a na snazi je i zabrana prevoza eksplozivnih sredstava putevima u regiji Birač.

Današnji skup obezbjeđuje Policija Republike Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH.

Skup u Potočarima protiče mirno

Na području Potočara, kod Srebrenice, gdje se danas održava komemorativni skup Bošnjacima stradalim prije 24 godine, sve se odvija mirno i u skladu sa planom Štaba akcije “Srebrenica 2019”, rekao je Srni portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar.

Bobar kaže da Štab akcije “Srebrenica 2019”, koji rukovodi obezbjeđenjem skupa, zasjeda od ranih jutarnjih časova, podsjetivši da su u Štabu prosutni i predstavnici drugih bezbjednosnih agencija i međunarodnih organizacija.

“Na osnovu dosadašnjih informacija, do 10.00 časova na područje Potočara stiglo je 189 autobusa i 2.400 automobila. Saobraćaj se odvija normalno i bez zastoja”, rekao je Bobar.

On je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nosilac aktivnosti obezbjeđenja slupa.

“Sve policijske strukture koje su angažovane, imaju dobru saradnju, a sve sa ciljem da današnja komemoracija protekne mirno i bez incidenata”, rekao je Bobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana