Počast svima koji su se pod Kozarom digli protiv fašizma

Srna
Počast svima koji su se pod Kozarom digli protiv fašizma

PRIJEDOR - Polaganjem vijenaca na Partizanskom groblju u Prijedoru, danas je obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da su danas odali počast svima koji su se digli protiv fašizma u ovom gradu i pod obroncima Kozare.

“Drago mi je što pripadam ovoj generaciji ljudi koji nastavljaju da njeguju tradiciju antifašizma i sve ono što su naši preci uradili za naš grad i za borbu protiv fašizma”, izjavio je Pavlović novinarima u Prijedoru.

On je podsjetio na to da je potkozarski kraj poznat po otporu prema fašizmu.

“Današnjim činom, polaganjem vijenaca na ovom obilježju, govorimo da njihova borba neće ostati nezapamćena i nezabilježena i da ćemo to činiti i u narednom periodu”, istakao je Pavlović.

Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je 9. maj veliki istorijski datum koji je svijet čekao više od pet godina jer je na taj dan prije 76 godina potpisana kapitulacija kojom se završio rat na tlu Evrope.

“Naš potkozarski kraj dao je veliki doprinos pobjedi nad fašizmom. Poginuo je svaki peti stanovnik, ukupno 45.000 ljudi, od kojih su blizu 10.000 bili borci, a ostalo civilne žrtve fašističkog terora”, naveo je Rodić.

On je naglasio da se dužna počast odaje poginulim borcima, svim učesnicima rata i golorukom narodu, posebno u Bosanskoj Krajini, na Kozari i Grmeču, gđe je “za svoje partizane, za svoje branioce, radilo i maleno i golemo”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana