Po novim pravilima osigurano 127.000 građana

Danijela Bajić
Po novim pravilima osigurano 127.000 građana

BANjALUKA - U Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske do 29. februara prijavilo se oko 108.000 osiguranika po jednom od 13 novih podosnova, kao i 19.000 boraca koji su sada zdravstveno osigurani putem Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

U fondu, koji je preuzeo obavezu prijave više od 200.000 građana koji su po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje, istakli su da je veći broj osiguranika iskoristio i mogućnost da se prijavi na osiguranje posredstvom supružnika koji se nalazi u radnom odnosu.

Podsjetili su da je izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju građanima ostavljen prelazni period od Nove godine do 29. februara, kada su po automatizmu svi imali osiguranje, što, kako navode, ne znači da se stanovnici Srpske više ne mogu prijavljivati. Kako su objasnili, riječ je o procesu koji u kontinuitetu traje, što znači da će oni koji donesu potrebnu dokumentaciju biti uredno prijavljeni na osiguranje.

- Lica koja ne ostvaruju prihode i čiji dohodak po članu zajedničkog domaćinstva ne prelazi iznos najniže plate u Srpskoj, odnosno 520 KM, pravo na zdravstveno osiguranje po ovom osnovu, posredstvom fonda mogu da ostvare kad god dođu u nadležnu poslovnicu sa potrebnom dokumentacijom - istakli su u Fondu zdravstva i naglasili da osiguranici koji su prijavljeni po nekom drugom osnovu, a da to nije nezaposlenost, i dalje ostaju prijavljeni po tom osnovu.

Zbog novih propisa u protekla dva mjeseca vladale su velike gužve u šalter salama fonda, ali i u područnim jedinicima Poreske uprave RS, gdje su građani odlazili kako bi dobili uvjerenje o visini oporezivih prihoda. Da bi bile pojednostavljene procedure i građanima olakšano sticanje svojstva osiguranog lica, direktor Poreske uprave RS Goran Maričić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić potpisali su juče u Banjaluci protokol o saradnji kojim je omogućena elektronska razmjena podataka.

Prema protokolu, Fond zdravstva će na osnovu direktnog pristupa podacima ove uprave moći utvrditi da li postoji osnov za sticanje svojstva osiguranika, a građani će svoje pravo na zdravstveno osiguranje potvrditi donošenjem uvjerenja o visini oporezivih prihoda iz Poreske uprave.

Maričić je rekao da ovim žele da izađu u susret građanima kako ne bi imali potrebe da čekaju u redovima za uvjerenja kojima se dokazuje pravo na zdravstveno osiguranje.

- Na ovaj način građani će svoje pravo ostvariti i prije formalnog dobijanja uvjerenja od strane Poreske uprave RS - rekao je Maričić.

Zaštićene kategorije

U Fondu zdravstva ističu da su zaštićene najugroženije kategorije ljudi, odnosno oni kojima je u kontinuitetu potrebna zdravstvena zaštita i koji se po osnovu bolesti ili posebnog društvenog statusa, poput djece, trudnica, porodilja i starijih od 65 godina, prijavljuju na osiguranje.

- Ova kategorija građana zdravstvenu zaštitu ostvaruje u kontinuitetu, jer da bi se po osnovu bolesti prijavili na zdravstveno osiguranje, bitno je samo da donesu nalaz i mišljenje doktora odgovarajuće grane medicine - istakli su u fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana