Po lijek za inhalacije preko granice

Jana Kezić
Po lijek za inhalacije preko granice

BANjALUKA - U apotekama širom Srpske i BiH nema suspenzija “pulmikort” i “korter” neophodnih za inhalaciju djece koja imaju respiratorne tegobe, a da bi obezbijedili lijek za mališane, roditelji po njega odlaze i preko granice.

Majke koje su se javile redakciji “Glasa Srpske” kažu da se proteklih dana u rijetkim apotekama u manjim lokalnim zajednicama poneki lijek mogao pronaći, ali su usljed velike potražnje zalihe veoma brzo potrošene. Potvrđuju to i u apotekama navodeći da lijeka nema već neko vrijeme te da ne znaju kada će biti obezbijeđen.

Banjalučanka Marijana P. ispričala je da je prije sedam dana našla lijek u jednoj apoteci.

- Terapiju moramo nastaviti i dalje, a to­g lijeka u apotekama nema. Kažu nam da postoji pumpica koja se koristi za inhalaciju, ali da nije baš praktična za upotrebu, posebno ako je riječ o mlađoj djeci koja su uz to i nestašna. Raspitivala sam se i prijateljica mi je rekla da se lijek može kupiti u Srbiji, tako da smo uspjeli da obezbijedimo neophodnu dozu izvan granica Srpske - kazala je ova Banjalučanka.

Specijalista pedijatrije u Domu zdravlja u Banjaluci Milka Ćojanović kazala je da je ovo period virusnih infekcija, koje su praćene suvim kašljem i promuklošću, pa se u tim slučajevima upućuje na inhalacije.

- To su indikacije da se uključi “pulmikort”. U akutnim stanjima laringitisa terapija traje od tri do pet dana, a profilaktička terapija se sprovodi i do 30 dana - kazala je Ćojanovićeva za “Glas”.

Pedijatar Branislav Lolić kazao je da se pomenuti lijek odlično pokazao kod laringitisa i drugih infekcija disajnih puteva.

- S obzirom na to da sada ima puno respiratornih infekcija, vidljiv je i nedostatak ovih lijekova na tržištu. “Pulmikort” i “korter” su dva oblika na tržištu i druge gotove fabričke zamjene nemaju. Ali nema potrebe da se stvara panika, improvizacija za njih postoji, a očekujemo da će se ovi lijekovi uskoro pojaviti na tržištu, što su mi potvrdili i dobavljači “kortera” - kazao je Lolić za “Glas”.

Iz Udruženja roditelja djece oboljele od astme “Anemona” iz Prijedora takođe se nadaju da će ovaj problem veoma brzo i uspješno biti riješen.

 - Ti lijekovi su zaista neophodni, prije svega, svima oboljelim od astme, pogotovo sada u ovom periodu godine - kazali su iz udruženja.

Humanitarac iz Gradiške Dragoslav Šinik, koji je mnogo puta našao način da lijek dođe u ruke onih kojima je prijeko potreban, i ovaj put je bio na usluzi roditeljima širom Srpske.

- Masa je lijekova za koje mi se ljudi obraćaju, a “pulmikort” je samo jedan u nizu. Upravo sam iz Hrvatske donio ovaj lijek za djecu iz Srpca i Čelinca - kazao je u petak Šinik dodajući da svi kojima je potreban medikament iz inostranstva kojeg nema na našem tržištu mogu s njim da kontaktiraju na broj 066/169-875, a on će se potruditi da ga besplatno dostavi.

Dozvole

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH istakli su da “pulmikort respules” (budesonid) suspenzija za raspršivanje, 0,5 mg/1 mL, 2 ml suspenzije za raspršivanje (1 doza) sadrži 1,0 mg budesonida, nema važeću dozvolu za stavljanje u promet.

 - Nosilac dozvole “Astra Zeneka B-H” d.o.o. je 31. oktobra 2014. povukao dozvolu za stavljanje u promet. Budući da nije bilo generičke paralele, bio je moguć interventni uvoz “pulmikorta” - naveli su za “Glas Srpske” u agenciji navodeći da su 26. marta ove godine izdali dozvole za stavljanje u promet za generički lijek “korter” (lijek sa istom aktivnom supstancom, istog farmaceutskog oblika i istih jačina od drugog proizvođača).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana