Plantaže aronije zarastaju u korov

Jana Kezić
Plantaže aronije zarastaju u korov

BANjALUKA - Uprkos brojnim ljekovitim dejstvima, potražnja za aronijom jenjava, a proizvođači koji su se otisnuli u velike investicije dižu ruke od uzgoja jer nemaju kome da plasiraju rod, pa ga neki ove sezone neće ni brati.

Nakon pomame za ovim voćem koja je vladala proteklih nekoliko godina, brojna prostrana polja pod aronijom sada zarastaju u korov. Takva slika vlada i na plantaži aronije porodice Mihajlović iz Čelinca.

- Zasadili smo više od 7.000 sadnica, ali nema tržišta. Ove godine nećemo ni brati, jer nemamo gdje s njom - rekli su na ovom imanju, dodajući da je ovo na neki način propala investicija. 

Šteta je, kako ističu za "Glas Srpske", što ovo zdravo voće pada u zaborav.

- Svim silama smo se trudili da pronađemo tržište, pa smo našu aroniju slali čak u Australiju i Indiju. Željeli smo da se proizvodnja razvija, trudili smo se da upoznamo ljude sa svim koristima koje ona pruža, međutim, i pored toliko uloženog truda i silne želje da pronađemo tržište, ipak nema zainteresovanih - rekli su na plantaži porodice Mihajlović.

Objasnili su da su zbog cjelokupne situacije prestali sa proizvodnjom, ali biljke rastu i dalje. Na pitanje šta će biti sa rodom koji propada, odgovaraju da ih ptice jedu.

Plodove sa 700 sadnica aronije na imanju u Donjoj Piskavici kod Banjaluke ubrala je Rada Vještica.

- Berba aronije je inače predviđena za kraj avgusta, ali s obzirom na to da je zbog velike suše došlo do ranijeg sazrijevanja, ranije smo to obavili. Suša je znatno uticala na prinos, ali zahvaljujući sistemu za navodnjavanje uspjeli smo ubrati 1.500 kilograma - rekla je Vještica, dodajući da velike količine ubranih bobica pokloni. 

Od njih, kaže, pravi sok, čija je cijena osam maraka za pola litra.  

Menadžer Poljoprivrednog klastera Una - Sana iz prijedorske regije Siniša Slijepac kaže da ovogodišnja cijena prve klase čistih bobica košta oko šest maraka po kilogramu.

- Na većini parcela berba tek počinje, a oni koje su to već učinili imaju solidne prinose. Zasadi koji nemaju sisteme za navodnjavanje malo su pretrpjeli štetu od suše, a ovi koji imaju, mogu se pohvaliti dobrim prinosom, ali i kvalitetom - rekao je Slijepac.

Dobrobit

Sve dobrobiti ove biljke na zdravlje prepoznao je i Milorad Novaković, koji penzionerske dane provodi uzgajajući aroniju za svoje potrebe na seoskom imanju nadomak Kozarske Dubice.

- Aronija je veoma otporna biljka koju nije potrebno prskati da bi opstala, a ove godine rod je zbog suše malo podbacio - rekao je Novaković. Za uzgoj ove biljke se, objašnjava, odlučio kada je spoznao da je veoma ljekovita.

- Aronija je slična našoj borovnici, poboljšava krvnu sliku, a osim toga, od nje se mogu proizvoditi sokovi, džemovi, ali i likeri - kazao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana