Petričević: Vakcinacija važna za nastavak pozitivnih ekonomskih trendova

Srna
Foto: Srna

LAKTAŠI - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je vakcinacija protiv virusa korona važna za zdravlje građana, ali i za oporavak privrede i nastavak pozitivnih ekonomskih trendova koji su zabilježeni u prvom polugodištu ove godine.

Petričević je naglasio da je cilj Vlade Srpske da u ljetnm periodu maksimalno pojača kampanja u vezi sa imunizacijom, te je pozvao privredne subjekte, kao i radnike da se vakcinišu i time zaštite svoje kao i zdravlje drugih.

"Srpska ima dovoljno vakcina i cilj nam je da se što više ljudi vakciniše jer samo ćemo na taj način moći da zadržimo pozitivne trendove kada je riječ o privrednim aktivnostima i svim prihodima koje ostvarujemo u ovoj godini", izjavio je Petričević novinarima u Laktašima, gdje je posjetio privredno društvo "Kolektor CCL" u kojem je organizovana vakcinacija radnika.

On je podsjetio da je u prvom polugodištu industrijska proizvodnja veća za 16 odsto i dodao da je u junu ove u odnosu na isti lanjski mjesec veća za čak 24,7 odsto.

"Ako još sa junom imamo prosječnu neto platu od 994 KM, što je najviši iznos do sada, onda možemo reći da idemo u dobrom pravcu i da oporavak privrede očekujemo i u drugoj polovini godine", rekao je Petričević.

Petričević je naveo da u prvom kvartalu rast BDP-a 2,5 odsto, a projektovano je da će do kraja godine on iznositi 4,5 odsto.

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić rekao je da se u Domu zdravlja u Laktašima dnevno vakciniše 250 građana, dodavši da je prosec imunizacije odlična aktivnost Vlade Srpske i Privredne komore Srpske kada je riječ o vakcinisanju radnika, posebno u kompanijama od izuzetnog značaja kakva je "Kolektor".

On je rekao da je do sada vakcinisano i revakcinisano oko 5.000 stanovnika Laktaša dok se i u naredna dva mjeseca planira vakcinacija istog broja ljudi.

Tehnički direktor "Kolektora" Draško Plavljanin rekao je da je prošle i ove godine dosta radnika ove kompanije zbog pandemije virusa korona bilo na bolovanju, ali da su uspjeli da savladaju sve izazove jer proizvodnja nije prekidana i ispunjen je najveći dio želja kupaca.

On je rekao da je prije vakcinacije obavljeno anketiranje radnika, te da je na osnovu njihovih želja, sa Unijom udruženja poslodavaca i uz asistenciju Zavoda za medicinu rada i sport omogućena vakcinacija kineskom vakcinom "sinofarm".

Direktor Zavoda za medicinu rada i sporta Srpske Anka Šmitran Đurić rekla je da je ovaj zavod formirao mobilne timove koji su od 15. jula svakodnevno u privrednim društvima.

"Vakcinacija na ovakav način teče zaista savršeno i to je odličan način da se postigne masovnost što nam može obezbijediti sigurnost i dobru epidemiološku situaciju kako na jesen ne bi imali teškoća kada je riječ o pandemiji virusa korona", rekla je Đurićeva i navela da je planirano da se danas vakciniše 117 radnika.

Ona je rekla da je do sada na ovaj način vakcinisano oko 1.000 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Srpska bogatija za 27 beba
Srpska bogatija za 27 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana