Petričević: Olakšati poslovanje postojećim i privući nove investitore

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je cilj formiranja Savjeta za strane investitore da se postojećim investitorima olakša poslovanje, odnosno pruži podrška u reinvestiranju kroz unapređenje poslovnog ambijenta, kao i da se kroz kontinuirani dijalog sa članovima Savjeta podstaknu nova ulaganja domaćih i stranih investitora.

Petričević je na sjednici Savjeta istakao da je u prethodnom periodu u Republici Srpskoj realizovan veći broj novih investicija u različitim sektorima /tekstilnoj, metalnoj i elektro industriji/, te da su u najavi i reinvestiranja postojećih investitora koji na različitim lokacijama u Republici Srpskoj planiraju otvaranje novih radnih mjesta.

Savjet za strane investitore Republike Srpske danas je na sjednici u Banjaluci ukazao na značaj obrazovnog sistema i instrumenata za zadržavanje radne snage, te osposobljenosti institucija republičkog i lokalnog nivoa za prihvat investitora, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva.

Na sjednici je ukazano i na značaj mjera u privlačenju investicija koje donose nove tehnologije i povećavaju produktivnost rada.

Istaknut je značaj formiranja Savjeta za strane investitore Republike Srpske i ovakvog vida komunikacije i koordinacije, kako kod definisanja strateških dokumenata, tako i u operativnom radu u unapređivanju ukupnog poslovnog ambijenta za strane ulagače u Republiku Srpsku.

Nakon što je usvojen Poslovnik o radu, za predsjednika Savjeta izabran je ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, a zatim je pomoćnik ministra Slobodanka Dubravac članove Savjeta upoznala sa sadržajem Strategije podsticanja stranih ulaganja za period 2021-2027, kao i sa aktivnostima Ministarstva na privlačenju investicija.

Sjednici su prisustvovali članovi Savjeta - predstavnici resornih ministarstava Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave, Privredne komore Republike Srpske i stranih ulagača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana