Penzionisani policijski službenici traže i da se na njih primjenjuju odredbe novog zakona

Srna
Penzionisani policijski službenici traže i da se na njih primjenjuju odredbe novog zakona

DOBOJ- Udruženje penzionisanih policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske traži hitan sastanak sa predstavnicima vlasti Srpske da bi se Zakon o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima iz 2019. godine primijenio i na policijske službenike penzionisane po nepovoljnijem modelu, zaključilo je Predsjedništvo Udruženja na sastanku u Doboju.

Predsjednik Udruženja Rodoljub Vidaković rekao je novinarima da njihov zahtjev nema političku pozadinu, te da od sastanka očekuje da predstavnici vlasti saslušaju obrazloženja penzionisanih policajaca kako bi se utvrdili najprihvatljiviji modaliteti usklađivanja koeficijenata.
Vidaković je pojasnio da se prema tom zakonu iz 2019. godine lični koeficijenat za ostvarivanje prava na penziju utvrđuje na osnovu pet godišnjih plata koje su najpovoljnije za policijskog službenika i da su službenici koji to pravo steknu povlašteni u odnosu na ranije penzionisane.
On je naveo da će zahtjev uputiti u ponedjeljak, 6. jula, na adrese srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednika i premijera Republike Srpske, kao i predsjedniku Narodne skupštine Srpske i Odboru za bezbjednost.
Vidaković je negirao da se zakon ne može retroaktivno primjeniti, te ukazao na značaj, sada obespravljene generacije policijaca, koji su učešćem u odbrambeno-otadžbinskom ratu stvarali Republiku Srpsku.
Udruženje penzionisanih policijskih službenika, osnovano je 7. decembra 2019. godine u Zvorniku, kada je održana osnivačka Skupština ovog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana