Patrijarh Porfirije: Sve što Srbi imaju zapečećeno je Svetim Savom

SRNA
Patrijarh Porfirije: Sve što Srbi imaju zapečećeno je Svetim Savom

ČIKAGO - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je sve što srpski narod ima zapečaćeno Svetim Savom koji je ukazao na stazu kojom Srbi treba da idu.

Patrijarh je u besjedi, nakon Svete arhijerejske liturgije u Manastiru Nova Gračanica kod Čikaga, istakao da je ispunjen radošću jer je Gospod sabrao srpski narod u ovom hramu da proslave Svetog Savu.

"Ispunjen sam radošću i zbog toga što sam, od kad sam kročio na američko tlo, zapravo imao utisak da sam u svojoj zemlji, da nisam otišao iz otadžbine, naprosto zbog toga što je prvi korak koji sam načinio na ovom tlu bio zapečaćen imenom Svetog Save", rekao je patrijarh Porfirije.

Iako su se mijenjale granice država i Srbi odlazili u daljinu iz svoje matice, kaže patrijarh, ime Svetog Save se uvijek i svugdje ne samo čuvalo, nego je uobličavalo srpski narod i davalo mu mogućnost da uvijek i u svakom vremenu bude kreativan.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je Sveti Sava bio po svemu veliki, da je bio sav Hristov, svetitelj Božji.

"To je ono na šta nas poziva i danas. Poziva nas da verujemo pravoslavno. Poziva nas da držimo zapovesti Jevanđelja, jer te zapovesti nisu ništa drugo nego putokazi, smernice, snaga i sila kojom izgrađujemo sebe kao pojedince, ali i sebe kao zajednicu. Ako živimo Jevanđeljem Hristovim, onda držimo porodicu na okupu. Na šta nas poziva Jevanđelje Hristovo? Na ljubav, a ljubav podrazumeva žrtvu za onoga sa kojim živimo", poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije služio je juče liturgiju u Manastiru Nova Gračanica uz sasluženje arhiepiskopa čikaškog Petra iz Ruske zagranične pravoslavne crkve i episkopa novogračaničko-srednjezapadnoameričkog Longina, kanadskog Mitrofana, dalmatinskog Nikodima, buenosajreskog i južnoameričkog Kirila i umirovljenog slavonskog Save.

Manastir Nova Gračanica nalazi se u mjestu Treće Jezero nedaleko od Čikaga. Posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i predstavlja vjernu repliku drevne Gračanice na Kosovu, zadužbine Svetog kralja Milutina.

Velelepna crkva, kao i čitav manastirski kompleks, simbol je snage pravoslavnog srpskog naroda koji je poslije Drugog svjetskog rata utočište našao u SAD, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana