Patrijarh Porfirije: Dolazak u Hercegovinu veliki blagoslov

Srna
Patrijarh Porfirije: Dolazak u Hercegovinu veliki blagoslov

MOSTAR - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je prilikom posjete Manastiru Žitomislić rekao da je za svakog čovjeka veliki blagoslov kada dolazi u Hercegovinu i da nema onoga koji je došao u nju, u njene svetinje i manastire, a da nije otišao sa utjehom.

- Nema onoga koji je došao u Hercegovinu, u njene svetinje i manastire, među kojima je najsvetliji biser Manastir Žitomislić, a da nije otišao sa utehom. Upravo ova svetinja, kao i narod koji se sabira u njoj svedoči suštinu naše vere. Suština naše vere je izobražena u krstu Hristovom koji u sebi nosi silu i blagodat pobede, tajnu vaskrsenja. Sva naša vera, naše postojanje, smisao i postojanja našeg pravoslavnog naroda jeste u tajni krsta i vaskrsenja Hristovog - istakao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je naglasio da ljudi, kada se odriču sebe, Hrista radi, zapravo žive punoćom, tajnu pobjede i tajnu budućeg vijeka, ovdje i sada.

- Za svakog poglavara Srpske pravoslavne crkve radost i blagoslov je da dođe u ove krajeve i ove svetinje. Naročito dolazak u manastire, jer gde god da se služi Sveta liturgija, tu je prisutno Carstvo nebesko, ali duhovno zdravlje, perspektiva, nada i zdrava budućnost jednog naroda najbolje se može videti kroz prirodu i stanje naših manastira - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je Manastir Žitomislić kroz vijekove bio mjesto molitve i okupljanja naroda, ali je i zajedno sa svojim narodom dijelio sudbinu.

- Ova svetinja je uvek bila na Krstu, rušena i paljena, ali kao iz pepela ponovo podizana - istakao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je dodao da je velika radost što ovoga puta dolazi u krajeve gdje ima dodatni zadatak da u pravom smislu ostvari Hristovo Jevanđelje koje glasi da treba voljeti bližnje svoje kao samog sebe.

- Bližnji naši su svi ljudi. Naravno da postoji određen postupak. Najprije se vaspitavamo za ljubav prema neposrednim bližnjim. Voleći braću i sestre po vjeri i naučivši se na te najneposrednije bližnje postajemo sposobni da volimo one koji su takođe ikone Božije, ali na različite načine. Istoga Boga prepoznaju, obraćaju mu se i mole mu se - rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je poručio da kroz ljubav prema Hristu u srcima ljudi nema ni Grka, ni Jevrejina, ni roba, ni gospodara, ni muškog, ni ženskog.

-Sve razlike vidimo kao posebne darove koje je dobio pojedinac kako bi kroz te darove rastao i upoznavao Boga, darivao sebe drugima i u isto vreme bio sposoban da bude obogaćen i darivan darovima drugih. Neka Gospod blagoslovi bratstvo ove svete porodice, da se umnožava i raste, da bude dovoljno onih zahvaljujući kojima će ova svetinja moći da diše i ima svoj život unutrašnji, da bude otvorena prema svim ljudima - rekao je patrijarh Porfirije obraćajući se brojnim vjernicima i zvaničnicima koji su ga dočekali u Manastiru Žitomislić.

Iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović je sa bratstvom i brojnim vjernicima dočekao Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija uz riječi da ga vjerni narod Hercegovine dočekuje sa radošću, kao svoga oca.

- Dobro došli u najveću svetinju hercegovačku, manastir Žitomislić, koji je svjedok stradanja, ali i obnove srpskog naroda i koji je slika onoga kroz šta prolazi srpski narod kroz istoriju. Došli ste kao svoj među svoje i ova zajednica vas sa radošću dočekuje - poručio je iguman Danilo.

Iguman Danilo istakao je da je ovo sveta zemlja mučenička, natopljena krvlju, jaucima i patnjom, ali zemlja vaskrsenja, što Manastir i svjedoči.

- Došli ste narodu koji vas dočekuje kao oca i pastira, narodu koji se dobrovoljno prije dvadesetak godina dobrovoljno vratio na porušene domove i potpuno smjelo obnavljao život u saradnji sa drugim narodima. Sveti Petar Zimonjić je tome podučio, jer je svaku svoju propovijed počinjao riječima - brat je mio, koje vjere bio - rekao je iguman Danilo.

On je napomenuo da Sveti Petar nije bio bez mudrosti i dobro je znao šta govori.

- Ovaj narod vas prepoznaje kao takvog pastira, kao takvog oca. Ponosni smo na to i imamo veliku sigurnost jer je nama na rubovima srpskih zemalja jako bitno kakvu nam poruku šaljete. U vama smo prepoznali oca, pastira i kao takvoga vas dočekujemo. Dobrodošli i blagoslovite nas - rekao je iguman Danilo.

Iguman Danilo je podsjetio da Manastir Žitomislić od 16. vijeka opismenjuje srpski narod, svjedoči ljepotu jevanđelske riječi i ljubavi prema svim ljudima, navodeći da je u njemu živjelo 50 generacija igumana i monaha koji su ostali neizbrisivi trag.

- Ovi su kaluđeri osnivali škole, prepisivali knjige, postajali hilandarski igumani, dolazili do carske Rusije i donosili velike darove za ovu svetinju. Veliki među nama je i sveti mitropolit Petar Zimonjić, mitropolit hercegovački, a potom sarajevski, koji se u ovoj svetinji zamonašio. On je najljepši od hercegovačkih sinova i najljepši od našeg bratstva. Od ležanja pred Gospodom uzdignut je na oltar i ikonostas ovoga manastira - istakao je iguman Danilo.

On je podsjetio da su sabraća ovog manastira i monasi žitomislićki koji su postradali u Drugom svjetskom ratu, njih četvorica i četvoro đaka iskušenika, koji su sa uspostavom nove vlasti otišli da se jave na popis i nikada se nisu vratili.

- Pošli su kao jaganjad na klanje jer su bili svjesni da nikome ništa nisu uradili. Bačeni su u jamu Vidonja i tu 50 godina čekali da se vrate u svoju svetinju - rekao je iguman Danilo i napomenuo da su oni su zahvaljujući patrijarhu i ostalim arhijerejima proglašeni mučenicima, kanonizovani i sad se praznuju svakoga 26. juna.

Patrijarh srpski Porfirije u posjetu Mostaru došao je povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice koja je još neobnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine.

Patrijarh Porfirije nakon manastira Žitomislić ide u Prebilovce. U Mostar se vraća u 16.30 časova gdje će u Vladičanskom dvoru posjetiti izložbu povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve, zatim će obići Stari grad i zadržati se kratko, te imati prijem u Gradskoj vijećnici u 18 časova.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar pozivaju vjerni narod Mostara i Hercegovine na doček patrijarha večeras u 19 časova ispred Sabornog hrama i božanstvenu liturgiju ujutru u devet časova u Sabornom hramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana