Patrijarh Irinej 9. marta na sastanku poglavara pravoslavnih crkava

Agencije
Patrijarh Irinej 9. marta na sastanku poglavara pravoslavnih crkava

Beograd - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej prisustovaće sastanku poglavara svih kanonskih pravoslavnih crkava u Istambulu /Carigradu/ 9. marta, rečeno je Srni u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Patrijarh Irinej u Istambul putuje na poziv vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji će na sastanku sa poglavarima pravoslavnih crkava razraditi detalje organizacije Svepravoslavnog sabora, koji će biti održan naredne godine.

U Carigradskoj patrijaršiji očekuju da će Svepravoslavni sabor doprinijeti jedinstvu pravoslavnog svijeta i unaprijediti saradnju pomjesnih pravoslavnih crkava.

Predviđeno je da jedna od deset planiranih tema bude jednoobraznost crkvenog kalendara.

U vrhu Srpske pravoslavne crkve od ranije preovladava stav da je unutrašnje pitanje crkve da li će koristiti Julijanski ili Gregorijanski kalendar.

Osim SPC, Julijanskog kalendara danas se pridržavaju i patrijaršije Jerusalima, Moskve, Gruzije i manastiri na Svetoj gori atoskoj.

Ove crkve nepokretne praznike slave 13 dana kasnije nego što to predviđa Gregorijanski kalendar, što znači da, na primjer, Božić pada 25. decembra po novom računanju vremena, odnosno 7. januara po starom računanju vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana