Pašalić: Veterinarska struka spremna za sve izazove

Srna
Pašalić: Veterinarska struka spremna za sve izazove

BANjALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Banjaluci da je veterinarska struka i nauka na pravi način odgovorila izazovima pandemije virusa korona i da je spremna za sve izazove, pa i za eventualnu pojavu slične zaraze i kod životinja.

Pašalić je, otvarajući 25. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BiH, rekao da je tokom epidemije virusa korona ministarstvo na čijem je čelu pomoglo koliko može, te je krajem marta i početkom aprila nabavilo 200 motornih prskalica i opremu za sve veterinarske stanice da bi se i one mogle uključiti u posao dezinfekcije prostora.

Prema njegovim riječima, ministarstvo je ove godine obezbijedilo sva potrebna sredstva za normalno funkcionisanje veterinarstva, a kreirane su i neke nove mjere.

"Tako smo kod nabavke neke ključne opreme ili vozila za potrebe veterinarskih organizacija sufinansirali 35 odsto od vrijednosti nabavke", naveo je Pašalić.

On je naglasio da je ove godine prvi put uvedena mjera da Ministarstvo refundira trećinu sredstava veterinarskim stanicama za nabavku potrebne opreme i istakao da će ova mjera biti primjenjivana i ubuduće.

"Sigurni smo da će se u nekom budućem vremenu pomoću ove intervencije Ministarstva značajno biti obnovljena oprema, što je jedan od osnovnih preduslova za dalji razvoj veterinarske struke", rekao je Pašalić.

On je istakao da su obezbijeđena sredstva za monitoring svih bolesti koje su aktuelne - afričke i svinjske kuge, navodeći da afrička kuga i dalje predstavlja prijetnju, iako još nije registrovana u BiH.

Pašalić je čestitao organizatorima 25. Godišnjeg savjetovanja doktora veterinarske medicine što su uspjeli da i u ovim izmijenjenim okolnostima nađu način da savjetovanje bude održano.

"Siguran sam da će zaključci savjetovanja pomoći ne samo veterinarskoj struci i naći put do poljoprivrednih proizvođača, već će pomoći sigurno i Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srpske u kreiranju nekih novih mjera kada je riječ o veterinarskoj struci", rekao je Pašalić.

Predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske Saša Bošković ukazao je na značaj veterinarske profesije u očuvanju javnog zdravlja i istakao da je veterinarska služba od posebnog interesa i da kao takva mora biti i tretirana.

On je rekao da je veterinarska služba Republike Srpske uvijek spremna da odgovori na sve izazove i zahtjeve koje ispred nje postavljaju farmeri i Republika, jer je svjesna da obavlja prvenstveno human i društveno odgovoran posao.

"U svom dosadašnjem radu pokazali smo da smo sposobni da obavljamo povjerene poslove i u najtežim uslovima", istakao je Bošković, dodajući da je veterinarska služba fleksibilna i spremna da se prilagodi novonastalim situacijama.

On je naglasio da su veterinari Republike Srpske ove godine ispunili sve zacrtane ciljeve.

Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske sa međunarodnim učešćem biće održano do 3. oktobra prvi put posredstvom video-konferencije, a pripremljeno je ukupno 66 radova koji doprinose statusu i razvoju veterinarske struke.

Organizator skupa je Veterinarska komora Republike Srpske, a u okviru savjetovanja biće održane i radionice.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana