Pašalić: Veća podrška opštinama i drvoprerađivačima

Srna
Pašalić: Veća podrška opštinama i drvoprerađivačima

Banjaluka - Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama čije su glavne novine da će opštine moći da za više namjena troše novac, koji prikupljaju na osnovu sječe šume i dodatni mehanizmi zaštite domaćih drvoprerađivača obezbjeđivanjem dovoljnih količina sirovine, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.

On je naveo da je jedan broj manjih opština koje gotovo da žive od naknade od sječe šuma imao problem jer je ranijim zakonom bilo propisano da sredstva koje “Šume Republike Srpske” odvajaju lokalnim zajednicama mogu koristiti isključivo za infrastrukturu i razvoj ruralnih područja.

“Sada omogućavamo da se ta sredstva troše i za druge potrebe, osim za isplatu plata, naknada i druge administrativne troškove”, rekao je Pašalić na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Vlade Srpske.

Prema njegovim riječima, dešavalo se da te opštine imaju novac na raspolaganju, ali, zbog zakonske barijere, nisu mogle da ga troše za druge namjene koje znače život lokalne zajednice.

Pašalić je istakao da je zakonskim izmjenama predviđeno i da bude onemogućena preprodaja trupaca kako bi bila obezbijeđena dovoljna količina sirovine za domaće proizvođače.

“Ranije je u zakonu bila mogućnost da privredni subjekt kupi trupce od žŠumaž, a onda izda svoju otpremnicu i preproda te trupce nekom drugom pravnom subjektu, što otvara prostor za zloupotrebu. Sada je definisano da samo otpremnica žŠumaž može da prati trupce i više nema preprodaje”, pojasnio je Pašalić.

On je dodao da su izmijenjeni i uslovi za registrovanje izvođača radova, odnosno onih koji obavljaju sječu šume.

“Šumska gazdinstva djelimično imaju svoju mehanizaciju, ali, uglavnom, koriste usluge drugih pravnih lica koja vrše sječu šume. Sada smo korigovali uslove i izvođači, osim privrednih društava, mogu biti i samostalni preduzetnici, ali to podrazumijeva i punu kontrolu od ministarstva u pogledu licenciranja ljudi koji vrše te radove”, kaže Pašalić.

Prema njegovim riječima, definisan je i način efikasnijeg korištenja šumske bio-mase.

“Prilikom sječe stabala uklanjanje bočnih prirasta je vršeno na mjestu sječe tako da je bio-masa ostajala na tom lokalitetu i bilo je teško da bude transportovana. Zbog toga što sve veće potrebe za bio-masom imaju toplane i firme koje proizvode pelet ili briket, sada smo predvidjeli da trupac bude izvučen na put ili pristupačno mjesto gdje se vrši uklanjanje bočnih prirasta. Izmjenom Pravilnika o cjenovniku smo definisali i cijenu te bio-mase”, pojasnio je Pašalić.

Govoreći o inicijativi za zabranu izvoza trupaca, on je istakao da su formirali komisiju koja se bavi tim pitanjem i da je kontaktirao Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose u Savjetu ministara, te da su svi saglasni da je to neophodno.

“Vlada Srpske je i ranije donosila i sprovodila tu odluku, ali, zbog toga što nije postojala na teritoriji Federacije BiH, nismo postigli željeni efekat. Samo koordinisanom aktivnošću oba entiteta, Brčko distrikta i nadležnog ministarstva na nivou BiH možemo riješiti taj problem”, rekao je Pašalić.

On je precizirao da traže način kako da zabranu usklade sa trgovinskim sporazumima i ne naruše protokole koji su potpisani, a istovremeno zaštite domaće drvoprerađivače.

“Značajan dio sirovine odlazi izvan BiH, a naši drvoprerđivači imaju poslovne ugovore, uglavnom izvoze svoje proizvode i taj sektor je u usponu iz godine u godinu. Jedini način da im pomognemo jeste da spriječimo izvoz trupaca i da im ostane na raspolaganju sva sirovina”, rekao je Pašalić.

Govoreći o sprečavanju krađe šume, Pašalić je istakao da podržavaju aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova usmjerene u tom pravcu i pozvao sve koji imaju takve informacije da to prijave.

“Ima problema, situacija je zabrinjavajuća, ali postoji opredjeljenje novog rukovodstva žŠumaž i Vlade da ti problemi budu rješavani. Akcije su nenajavljene i samo dva čovjeka znaju kada se i na kojem terenu sprovode”, izjavio je Pašalić.

On je precizirao da su do sada realizovane četiri akcije u kojima je oduzeto 400 metara kubnih drvnih sortimenata. “Nastavićemo sa tim akcijama. Imali smo situaciju da kamion bude registrovan na punicu nekog radnika šumskog gazdinstva i taj radnik je odmah smijenjen. Odlučni smo da se sa tim stvarima uhvatimo u koštac”, poručio je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana