Pašalić: Sve veća podrška povrtarskoj proizvodnji

Srna
Pašalić: Sve veća podrška povrtarskoj proizvodnji

BANjALUKA - Ministar poljoprirede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da resorno ministarstvo sve snažnije podržava povrtarsku proizvodnju, te da je u ovu oblast prošle godine uloženo 1,5 miliona KM.

"Ako uzmemo u obzir da je za podršku proizvodnji i otkupu povrća u 2016. godini obezbijeđeno tek negdje oko 300.000 KM, jasno je koliko raste podrša ovom sektoru", rekao je Pašalić Srni.

Nakon posjete povrtaru Nikoli Lakiću u Kukuljama kod Srpca, Pašalić je naglasio da je najbolje usmjeren novac u poljoprivredu onaj za kapitalne investicije, za nabavku traktora, priključaka, izgradnju objekata i sistema za navodnjavanje. "To se pokazalo i na primjeru ove porodice. N

aime, Ministarstvo je sa 30 odsto učešća podržalo nabavku sve opreme, mehanizacije i izgradnju skladište koje je ova porodica u posljednjih nekoliko godina realizovala", dodao je Pašalić. Pašalić je naveo da Lakići na svojim parcelama gaje šest vrsta povrća i da su u tom poslu veoma uspješni

 "Riječ je o porodici koja se već nekoliko generacija bavi proizvodnjom povrća i što je jako važno sad uvode neke nove tehnologije. Nikola Lakić je bio student Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, a sada je diplomirani inženjer sa velikim iskustvom i odlučio je da to svoje znanje primjeni upravo na svom imanju", rekao je Pašalić.

On je dodao da Ministarstvo poljoprivrede nastoji da promoviše baš ovakve poljoprivredne proizvođače.

"Težimo da imamo što više slučajeva da mlade kolege nakon završetka fakulteta stečeno znanje primjene na svom imanju i na najbolji način unovče to znanje. Danas smo se uvjerili da je to potpuno realno i u našim uslovima", poručio je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana