Pašalić: Poštovati ustavne nadležnosti entiteta

Srna
Pašalić: Poštovati ustavne nadležnosti entiteta

BANjALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da Srpska nije protiv razvoja poljoprivrednog informacionog sistema u BiH, ali je naglasio da on ne može da se gradi na način da ide od Savjeta ministara prema entitetima, već da to treba da bude obrnuto.

- Uvijek pokušavamo naći kompromis između onoga što se zovu ustavne nadležnosti, odnosno nadležnosti entiteta i stvarnih potreba na terenu - rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci komentarišući to što je Savjet ministara juče usvojio informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o stepenu razvoja poljoprivrednog informacionog sistema u BiH.

Prema Pašalićevim riječima, najbolji primjer za to je strategija ruralnog razvoja BiH.

- Kada smo uzeli strategiju ruralnog razvoja Srpske i FBiH i napravili kompilaciju, dobili smo prihvatljiv dokument za sve. U tom smislu nama nije prihvatljivo da se takve aktivnosti vode sa nivoa Savjeta ministara bez saglasnosti entitetskih ministarstava - rekao je Pašalić.
On je rekao da o razvoju poljoprivrednog informacionog sistema u BiH nije konsultovano resorno ministarstvo Srpske, te dodao da će se ono o tome izjasniti.

- To ne znači da nećemo biti kooperativni, da ćemo se žzabunkerisatiž, ali moramo poštovati činjenice kada je riječ o ustavnoj strukturi i uređenju BiH i u tom smislu smo raspoloženi za saradnju - naveo je Pašalić.
Savjet ministara usvojio je juče informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o stepenu razvoja poljoprivrednog informacionog sistema u BiH koji ima značajnu ulogu kao alat u pristupu finansijskim sredstvima iz pomoći EU i fondova namijenjenih razvoju ove oblasti, na osnovu usklađenosti sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.

Poljoprivredni informacioni sistem u BiH je u početnoj fazi razvoja jer mu nedostaju ključni sistemi/podsistemi, posebno posmatrano iz ugla zahtjeva EU na putu pridruživanja BiH u evropsku zajednicu zemalja, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Zaduženo je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da, u saradnji sa nadležnim entitetskim i institucijama Brčko distrikta, nastavi aktivnosti na razvoju poljoprivrednog informacionog sistema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana