Pašalić: Izmijeniti Zakon o duvanu zbog poteškoća u primjeni

Srna
Pašalić: Izmijeniti Zakon o duvanu zbog poteškoća u primjeni

Banjaluka - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, kojim će biti uspostavljeni dugoročni i bolje uređeni odnosi proizvođača, organizatora proizvodnje, otkupa i obrađivača duvanskih proizvoda.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da se donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu pristupilo zbog uočenih poteškoća u primjeni važećeg Zakona o duvanu.

“To se posebno odnosi na dio kojim se tretira organizacija proizvodnje i otkupa sirovog duvana”, rekao je Pašalić, obrazlažući ovo zakonsko rješenje u Narodnoj skupštini.

Zaštititi profesiju inženjera poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede da se iskustva stečena u njegovoj višegodišnjoj primjeni unaprijede i preciziraju pojedina rješenja radi očuvanja i zaštite interesa i odgovornosti u ovoj profesiji.

Pašalić je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, rekao da se tim aktom predviđa da resorno ministarstvo utvrđuje koji su to stručni poslovi za koje se izdaje licenca inženjerima poljoprivrede i vrši nadzor nad vršenjem povjerenih javnih ovlaštenja Komore.

U okviru ovog prijedloga zakona trebalo bi da se usvoje rješenja kojima se postiže veći stepen usklađenosti rada Komore sa Veterinarskom, ali i Zdravstvenom i Advokatskom komorom.

“Rad veterinara je u potpunosti uređen, što nije slučaj sa radom inženjera poljoprivrede, a predloženim izmjenama nastojalo se zanimanje ovih inženjera staviti na nivo koji zaslužuje i raditi na njegovom daljem poboljšanju i unapređenju”, navodi se u prijedlogu ovog zakona.

Ovim prijedlogom zakona definiše se mjesto Komore u oblasti poljoprivrede u Srpskoj koja bi kroz javna ovlaštenja doprinijela jačanju zvanja inženjera, unapređivanju poljoprivrede i Srpske, te se precizno utvrđuje način i postupak formiranja ove organizacije kao nezavisne, profesionalne i strukovne.

Osnivanje Komore, čiji su članovi diplomirani inženjeri poljoprivrede, doprinos je sprovođenju ekonomskih, prostornih, ekoloških i socijalnih uslova poljoprivrede, njenog održivog razvoja, kao i ciljeva poljoprivredne politike.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je ovo zakonsko rješenje.

Sjednica parlamenta prekinuta je večeras i biće nastavljena sutra u 10.00 časova razmatranjem Nacrta zakona o ličnom imenu, Nacrta zakona o trgovini i Nacrta zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjasniti sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana