Pašalić: Definisana primjena organske stočarske proizvodnje

Srna
Pašalić: Definisana primjena organske stočarske proizvodnje

BANjALUKA - Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu preciznije su definisani ciljevi razvoja stočarske proizvodnje u Republici Srpskoj koji se odnose na primjenu informatičkih tehnologija i organske stočarske proizvodnje, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.

- Pored toga, preciznije su definisane i odredbe koje se odnose na organizovanje uzgoja kvalitetno priplodnih životinja, gdje su data veća ovlašćenja organizacijama uzgoja s ciljem unapređenje proizvodnje domaće genetike u stočarstvu, a samim tim i povećanje osnovnih stočarskih proizvoda - mlijeka, mesa i jaja - rekao je Pašalić u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

On kaže da je preciziranjem ovlaštenja uzgojnih organizacija povećan prostor za djelovanje realnog sektora, a samim tim omogućeno je njegovo aktivnije učešće u implementaciji poljoprivrednih politika u stočarstvu, što je bitan alat za otvaranje radnih mjesta u realnom sektoru, ali i privlačenje fondova EU.

- Takođe, pojednostavljene su procedure za proizvodnju genetskog materijala, kao i procedure koje se odnose na organizovanje uzgoja u realnom sektoru, te uvoz genetskog materijala - dodao je Pašalić.

Poslanici vladajuće većine i opozicije saglasni su da je ovo zakonsko rješenje kvalitetno, jer je, kako su naveli, cilj unapređenje domaće proizvodnje.

Poslanici su razmotrili ovo zakonsko rješenje.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana