Parče sreće treba da tražimo u svojoj zemlji

Dejan Jovičić
Parče sreće treba da tražimo u svojoj zemlji

SRBAC - Svaki mladi čovjek trebalo bi prvo da se potrudi da u svojoj zemlji pronađe parče hljeba i sreće, pa tek onda da razmišlja o odlasku u inostranstvo.

Razumijem svaku mladu osobu koja se odluči na taj korak, ali ja još nemam tu želju i nadam se da će to biti samo u slučaju dodatnog obrazovanja, riječi su Sare Lakić (23) iz Srpca, najboljeg studenta Tehnološkog fakulteta u Banjaluci.

Ova mlada Srpčanka nedavno je dobila zlatnu značku za studenta generacije na svečanoj akademiji koja je održana povodom 44. godišnjice Univerziteta u Banjaluci.

Sara je okončala studije sa prosjekom 9,63 i stekla zvanje diplomiranog inženjera tekstilnog inženjerstva. 

Tokom cijelog školovanja ostvarivala je odlične rezultate, zbog čega je u dva navrata dobijala stipendiju Fonda "Dr Milan Jelić" za koju kaže da predstavlja dobar primjer nagrade za požrtvovanost i rad koje je svaki vrijedni student uložio u svoje obrazovanje.

- Prije početka studiranja, kao i svaki mladi čovjek, postavljala sam sebi pitanja šta je to što ja istinski želim da radim u budućnosti i što će ispuniti moja očekivanja, želje i ambicije. Nakon dužeg razmišljanja odluka je pala na Tehnološki fakultet i smjer tekstilno inženjerstvo i sada znam da nisam pogriješila. Ovaj fakultet je podstaknuo moju kreativnu stranu i ohrabrio me da u budućnosti radim ono što volim - kaže Sara.

Tokom studija je imala priliku da ode na nekoliko studijskih putovanja, prije svega u Ljubljanu i Maribor, gdje je imala priliku da posjeti neke od najznačajnijih fabrika u kojima se izrađuju proizvodi od tekstila i kože u Sloveniji, a provela je tri mjeseca i na studentskoj razmjeni u rumunskom Jašiju, što je bilo značajno iskustvo za njen budući rad. 

- Smatram da je uz mnogo rada, truda i discipline moguće ostvariti sjajne rezultate. Najvažnije od svega je odmah pravilno postaviti prioritete, kako tokom studiranja, tako i generalno u životu. Tako će biti dovoljno vremena za bavljenje svime što nas ispunjava i nećemo se dovesti u situaciju da se odričemo nekih drugih stvari koje nas oplemenjuju kao ličnost - ističe Sara. 

Svoju budućnost za sada vidi u Republici Srpskoj, a kao nagrada za ostvarene rezultate stigao je i njen prvi posao. 

- Prije nekoliko mjeseci dobila sam priliku da se zaposlim u laboratoriji koja se bavi ispitivanjem i kontrolom proizvoda od tekstila i kože. Mislim da je ovo odlična prilika za mene da učim, usavršavam se i napredujem. Dodatna motivacija biće mi i zlatna značka koja za mene zaista znači mnogo, a prije svega nagradu za trud i rad koji sam uložila tokom četiri godine studiranja - kaže Sara. 

 

Društveni aktivizam

Sara Lakić osnovnu i srednju školu završila je u Srpcu kao odličan đak.

U slobodno vrijeme bavila se raznim društvenim aktivnostima, pa je tako jedno vrijeme bila član Kluba mladih Crvenog krsta.

Za vrijeme studija pohađala je kurs italijanskog jezika i kurs fotografije, a učestvovala je i na izložbi profesorskih i studentskih radova koju je organizovao Tehnološki fakultet u Galeriji "Plus" u Banjaluci. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana