Papandreu: Vjera, istorija i porodične tradicije povezuju srpski i grčki narod

Srna
Foto: printscreen

DOBOJ- U Doboju je danas svečano obilježena godišnjica od osnivanja Grčkog kutka, smješetenog u Ekonomskoj školi u ovom gradu, kojoj je prisustvovao i ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu.

Papandreu je rekao novinarima da vjera, istorija i porodične tradicije povezuju grčki i srpski narod, a da ih jedino jezik razdvaja.

"Za nas je jako važno da u jednom gradu u kojem nema grčke zajednice imamo jednu ovakvu aktivnost,koja nas obavezuje da nastavimo dalje", izjavio je Papandreu, podsjetivši da je u Doboju otvoren prvi Grčki kutak u BiH.

Tokom svečanosti, uz odgovarajući kulturni program, predstavljena je i gastro ponuda uz vasilopitu -grčki kolač koji ima simboličnu ulogu kao božićna česnica.

Ambasador Papandreu pojašnjava da se vasilopita pravi u čast prelaza iz stare u novu godinu, te da se sječe 1. januara.

On navodi da se u njoj nalazi novčić koji će ukućaninu koji ga pronađe u narednoj godini donijeti neograničeno blagostanje i sreću.

Isto tako, prvi komad vasilopite posvećuje se Isusu Hristu, drugi se daje domaćinu kuće, dok se preostali dio podijeli srazmjerno broju gostiju.

Direktor Ekonomske škole u Doboju Tijana Vasiljević Stokić podsjetila je na do sada realizovane aktivnosti Grčkog kutka, te kao planove najavila organizovanje tri nivoa za učenje grčkog jezika, kao i obilježavanja važnih datuma iz grčke kulture.

Između ostalog obilježavanje Dana grčkog jezika - 9. februar, Dana nezavisnosti Grčke - 25. mart.

Isto tako ova škola odazvaće se literarnim konkursu "Srpska u srcu", koji je raspisalo Predstavništvo Republike Srpske u Solunu.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i društvene delatnosti Sandra Tatić zadovoljna je što je Gradska uprava dala doprinos otvaranju Grčkog kutka, koji je opravdao svoje postojanje.

Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu 18. januara 2021. godine je u dobojskoj Ekonomskoj školi otvorio Grčki kutak, čiji je cilj povezivanje srpskog i grčkog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana