Pandemija pokazala važnost uloge medicinskih sestara i tehničara: Danonoćno pomiču granice izdržljivosti

Danijela Bajić
Pandemija pokazala važnost uloge medicinskih sestara i tehničara: Danonoćno pomiču granice izdržljivosti

BANjALUKA - Posao medicinske sestre je human, ali odgovoran i veoma težak, što se posebno pokazalo u vrijeme pandemije, kada danonoćno pomiču granice izdrživosti njegujući pacijente oboljele od “kovida”.

Zahvalnost pacijenta je nešto zbog čega vrijedi raditi ovaj posao, ističu oni koji svakodnevno dočekuju, daju propisanu terapiju i ispraćaju oboljele. Medicinske sestre, spona između ljekara i pacijenata, ne strahujući za svoj život i suzdržavajući suze svakodnevno crtaju osmijehe zahvalnosti na licima brojnih pacijenata.

Predsjednica Udruženja sestara, tehničara i babica RS Živana Vuković Kostić rekla je za “Glas Srpske” da se njihova uloga u pandemiji drastično izmijenila, krenuvši od novih protokola u liječenju i njegovanju bolesnika, pa sve do zaštitne opreme koju moraju da koriste. 

- Pandemija je pokazala ulogu medicinskih sestara, koje su se brzo prilagodile novonastaloj situaciji. Pored “kovid” pacijenata, kojih  je sve više, ni u jednom momentu medicinske sestre i tehničari nisu zapostavili oboljele od drugih bolesti - kazala je Vuković Kostić i dodala da u Srpskoj ima više od 6.500 medicinskih sestara i tehničara, koji nose najveći dio tereta.

Medicinskih sestara i tehničara, kaže ona, u bolnicama i domovima zdravlja nikad ne može biti previše, s obzirom na pojavu novih bolesti.

Odlazak pacijenta na drugi svijet, priča Vuković Kostić, za medicinsku sestru je najteži dio posla. 

- Nijednom medicinskom radniku, a kamoli sestri koja bdije nad pacijentima, nije lako gledati kad neko umire, znajući da tu više nema pomoći. To je nešto što ostavlja dubok trag na sve nas - istakla je Vuković Kostić.

Dodala je da su medicinske sestre u situaciji da razumiju i najteža stanja svojih pacijenata.

- Ta topla riječ i pružena ruka mnogo znače svakom bolesniku - kazala je Vuković Kostić i podsjetila da ovo udruženje s ciljem promocije i prevencije zdravlja kroz razne aktivnosti svake godine prigodno obilježi svoj dan.

Mjerenje temperature i savjetovanja građana u vezi sa zdravim stilom života, sa posebnim naglaskom na ishranu, samo je jedna od aktivnosti koja će biti organizovana povodom 12. maja - Međunarodnog dana medicinskih sestara, uz poštovanje epidemioloških mjera.

- Tim povodom ćemo, između ostalog, položiti cvijeće na grob prve predsjednice udruženja i na taj način odati počast svim koleginicama i kolegama koji više nisu sa nama - kazala je Vuković Kostić.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Mirko Šerbedžija kaže da je njihov najveći problem stres koji zbog virusa korona preživljavaju više od godinu dana. 

- Medicinske sestre kao prave patriote stale su u prve redove u borbi protiv virusa korona, ne štedeći ni sebe ni svoje porodice. Dovoljno je pomisliti samo na strah kada se sa posla trebaju vratiti kući - rekao je Šerbedžija i dodao da sindikat konstantno radi na unapređenju uslova rada medicinskih sestra i tehničara, kao i njihovih prava, što se, kako kaže, i vidi.

Moderno sestrinstvo

Medicinske sestre cijelog svijeta svake godine obilježavaju 12. maj u spomen na Florens Najtingejl, začetnicu modernog sestrinstva, koja je u 19. vijeku inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih. Sada već davne 1860. godine u Londonu je otvorila prvu školu za medicinske sestre. Od tada njega bolesnika postaje nauka, a sestrinstvo profesija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana