Pale: Za prvu akciju u 2021. prijavljeno 70 dobrovoljnih davalaca krvi

Srna
Foto: Srna

Za prvu akciju dobrovoljnog davanja krvi u ovoj godini, koju, uz poštovanje epidemioloških mjera na Palama organizuje Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, u saradnji sa Zavodom za transfuziju Bolnice "Srbija" iz Istočnog Sarajeva, prijavljeno je 70 dobrovoljnih davalaca.

Akcija je organizovana u sali Skupštine opštine Pale.

Šef Službe transfuzije u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu Jelena Stojanović Lukić rekla je novinarima da su rezerve krvi trenutno smanjene i da je svaka doza vrlo bitna.

- Sa ovom današnjom akcijom rezerve ćemo popuniti - naglasila je Lukićeva i dodala da je na području Sarajevsko-romanijske regije prošle godine, zahvaljujući velikom broju akcija, povećan broj jedinica krvi.

Ona je rekla da su uspjeli da pomognu i drugim službama, a usput i da zadovolje sve potrebe za krvlju pacijenata koji leže u bolnici "Srbija".

Dobrovoljni davalac krvi Miro Kalem rekao je da je krv dao više od 20 puta, a u posljednje vrijeme daje svaka tri mjeseca.

- Davanje krvi ima višestruki značaj, jer ono malo što mi damo nekome znači mnogo. Spasavaju se mnogi ljudski životi - istakao je Kalem i apelovao na građane, koji nisu dobrovoljni davaoci krvi, da se priključe i daju krv.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je Udruženju za organizovanje današnje akcije u prazničnim danima, izražavajući zadovoljstvo što akcija kreće iz ove lokalne zajednice.

- Kao domaćin nadam se da će krv na raspolaganju imati Bolnica žSrbijaž u Istočnom Sarajevu i sve ustanove kojima bude trebala dragocjena tečnost - izjavio je Jugović i pozvao sve građane koji nisu znali za današnju akciju da se odazovu na narednu koja bude organizovana.

Član Upravnog odbora Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Marijana Krsmanović rekla je da su, zbog poštovanja epidemioloških mjera, napravili drugačiju organizaciju i akciju podijelili u određene termine.

Krmanovićeva je istakla da je Udruženje tokom protekle godine na području grada Istočno Sarajevo organizovalo 11 akcija dobrovoljnog davanja krvi, tokom kojih su uvidjeli koliko je narod human.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi trajaće do 15.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana