Pale: Stanje u vrtiću “Bubamara” pod kontrolom, provedene sve propisane mjere

Srna
Pale: Stanje u vrtiću “Bubamara” pod kontrolom, provedene sve propisane mjere

PALE - Epidemiološka situacija u Javnoj ustanovi Dječiji centar “Bubamara” Pale je pod kontrolom i provedene su sve propisane mjere i procedure, koje su usaglašene sa epidemiološkim službama regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Doma zdravlja Pale, saopšteno je iz Opštinske uprave.

 “Zbog brojnih spekulacija i, stekli smo takav utisak, zluradih i zlonamjernih komentara na društvenim mrežama, dužni smo da kao osnivači vrtića, ali i kao ključni, komandni i rukovodeći dio opštinskog Štaba za vanredne situacije, obavijestimo javnost o činjeničnom stanju, koje je dijametralno suprotno od kuloarskih i viralnih priča koje su juče uznemirile javnost i, istovremeno, imale i bespotreban politički prizvuk”, navodi se u saopštenju.

Iz Opštinske uprave Pale naglašavaju da je činjenica da se 21. oktobra javila vaspitačica koja vodi predškolsku grupu i obavijestila rukovodstvo ustanove o simptomima, povišenoj temperaturi i gubitku čula mirisa, kao i o tome da se javila porodičnom ljekaru, poslije čega je odmah sutradan testirana, a nalaz da je pozitivna na prisustvo virusa korona dobila je u nedjelju uveče, 25. oktobra.

“Za sve to vrijeme, vaspitačica se nije fizički pojavljivala u vrtiću, dok je rukovodstvo ustanove, rukovodeći se instrukcijama Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Pale, u ponedjeljak, u jutarnjima časovima obavijestilo roditelje da su djeca do daljeg povučena iz vrtića, a svi mališani iz te grupe koji su prije bili u kontaktu sa vaspitačicom večeras će biti testirani u Domu zdravlja”, ističe se u saopštenju.

Iz Opštinske uprave Pale napominju da nijedno dijete, niti bilo ko drugi od vaspitača i radnika ustanove za sada nemaju bilo kakve simptome koji bi upućivali na infekciju.

Takođe, ističu iz opštine Pale, obavljene su i dodatne konsultacije sa Regionalnim centrom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, poslije kojih je zaključeno da nema potrebe za potpunim zatvaranjem vrtića, jer se svakodnevno sprovodi takozvana trijaža, od mjerenja tjelesne temperature djeci i zaposlenima, preko pojačane higijene ruku i dodatne dezinfekcije prostorija, svih radnih površina, pa i igračaka, dok je ishrana organizovana van trpezarije, po sobama, radi smanjenja kontakta u zatvorenom prostoru, a zahvaljujući lijepom vremenu mališani duže borave u dvorištu vrtića.

“Kao odgovorna institucija vodimo brigu o javnom zdravlju i posebno nam je važno da preventivno zaštitimo najmlađe, zbog čega apelujemo i na roditelje da se rukovode zvaničnim mjerama, uputstvima i informacijama i ako prepoznaju da oni imaju simptome ili eventualno čekaju testiranje, ne dovode djecu u vrtić dok nalaz ne potvrdi da nisu zaraženi”, navodi se u saopštenju.

Iz opštine Pale pozivaju i pojedince i grupe da u ovom periodu, kada je komunikacija u javnom prostoru takođe bitna mjera, ne unose uznemirenost i paniku među građane širenjem neistina i neprovjerenih informacija i poluinformacija.

“Zdravlje naših građana je opšti interes i opština Pale i opštinski Štab za vanredne situacije preduzimaju sve propisane mjere i procedure s ciljem zaštite javnog zdravlja. Zbog toga je važno da svaki pojedinac ili grupa shvate da teške riječi i širenje dezinformacija izazivaju strah, koji je podloga za haos, a ne za red. Građane uvjeravamo da ozbiljno radimo svoj posao i da nema mjesta za paniku, ali ima za povećanu odgovornost i oprez svih nas”, zaključuje se u saopštenju Opštinske uprave Pale.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana