Pale: Otvoren multifunkcionalni gradski park

Srna
Pale: Otvoren multifunkcionalni gradski park

PALE - Gradonačenik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Pale Boško Jugović i učenici Osnovne škole "Pale" svečano su danas otvorili novoizgrađeni multufunkcionalni gradski park u ovoj lokalnoj zajednici, u čiju je izgradnju utrošeno oko 750.000 KM.

Ćosić je rekao da je park na Palama otvoren u okviru manifestacije "Dani Istočnog Sarajeva" i Dana i slave grada Svetog Petra Dabrobosanskog.

"Dok Pale rastu, raste i Istočno Sarajevo. Ovo danas je najradosnija manifestacija, jer vidjeti djecu iz Osnovne škole žPalež kako hodaju trotoarima parka, velika je i neprocjenjiva stvar", izjavio je Ćosić novinarima.

Prema njegovim riječima, Pale su najmnogoljudnija opština u sastavu grada Istočno Sarajevo i imaju najviše djece.

"Kada imate najviše djece onda njima trebaju prostori za igru i upravo je to ovaj gradski park", dodao je Ćosić.

Ćosić je zahvalio načelniku Jugoviću što je omogućio da park otvore za slavu grada, ističući da to nije nikakav hir već racionalan projekat koji treba građanima Pala.

"Ako imate školu u parku, obdanište za djecu, saobraćajnicu koja je u potpunosti uređena neposredno uz vrtić, onda to govori o tome da ljudi u opštini Pale ozbiljno planiraju urabani razvoj", rekao je Ćosić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je naveo da grad ima ograničen budžet, kao i da računa na podrušku Vlade Republike Srpske kako bi bila ravnomjerna ulaganja u lokalne zajednice na svakom području.

Jugović je rekao da je gradski park, koji se prostire na 7.000 kvadratnih metara površine, otvoren povodom slave Istočnog Sarajeva i svečano predat građanima na korištenje.

"Na taj način pokazujemo da opština Pale djeluje u sklopu Istočnog Sarajeva, da imamo dobar odnos i sinergiju i da poštujemo jedni druge i vodimo računa o zajedničkim projektima. Ovaj projekat je zaista kapitalan, jer smo njime zaokružili cjelinu zajedno sa obdaništem i Osnovnom školom žPalež u kojoj smo, u međuvremenu, završili projekat energetske efikasnosti, završili ulice Branka Ćopića i Milana Simovića", istakao je Jugović.

On je dodao da će Osnovna škola na Palama imati mogućnost da u amfiteatru u parku održava nastavu u prirodi.

"Gledali smo da imamo mnogo sadržaja i zato ovaj park i jeste multifunkcionalan kroz sve svoje segmente. Nadležno komunalno preduzeće imaće obavezu da održava ovaj park, a mi ćemo definisati uslove i načine korišćenja u narednom periodu kada je riječ o vožnji bicikla, šetanju ljubimaca. Vodićemo računa da park očuvamo, da što duže traje na ponos opštine Pale", poručio je Jugović.

Njegoš Poljaković, direktor firme "Stanišić" sa Pala koja je izvodila radove, rekao je da je ugrađeno više od dva kilometra ivičnjača različitih dimenzija, više od 2.000 metara kvadratnih betonske galanterije, 800 metara kvadratnih asfaltnih pješačkih staza, 630 metara kvadratnih pješačke tartan staze i 400 kvadratnih metara prirodnog kamena.

Prema njegovim riječima, zatravljena je površina veća od 4.000 metara kvadratnih, a u skladu sa preporukama struke, radovi na hortikulturi biće izvedeni početkom oktobra.

On je dodao da će biti zasađeno nisko rastinje i ukrasno drveće.

Manifestacija "Dani u Istočnom Sarajevu" povodom Dana i krsne slave grada Svetog Petra Dabrobosanskog završena je na Palama koncertom estradnog umjetnika Saše Matića.

Završetku slavskih svečanosti prethodio je slavski ručak u hotelu Rajska dolina na Jahorini gdje je obavljen obred lomljenja slavskog kolača u prisustvu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i brojnih zvanica.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana