Počela zimska turistička sezona u Republici Srpskoj: Skijaši uživaju na Jahorini, Kozara čeka zimsko ruho

Milijana Latinović
Počela zimska turistička sezona u Republici Srpskoj: Skijaši uživaju na Jahorini, Kozara čeka zimsko ruho

BANjALUKA - Ljubitelji zimskih sportova u Republici Srpskoj željno iščekuju snijeg kako bi pohrlili na planine, a zahvaljujući sistemu vještačkog osnježavanja prvi skijaši već su se spustili stazama olimpijske ljepotice.

Olimpijski centar “Jahorina” u nedjelju je, prvi u regionu, pustio skijalište u rad. Direktor OC “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je za “Glas Srpske” da su uslovi za skijanje dobri, te da su skijaši već pristigli na Jahorinu i uživaju u prvom skijanju ove zimske sezone.

- Staze smo u prethodnom periodu posebnom mehanizacijom “popeglali” do savršenstva. Pored već osvijetljene kompletne staze Poljice, ove sezone biće na raspolaganju još jedna osvijetljena staza. Cilj nam je da razvijemo noćno skijanje - istakao je Ljevnaić i dodao da će ove godine na raspolaganju biti četiri kilometra osvijetljenih staza za noćno skijanje.

Istakao je da za vrijeme noćnog skijanja radi i Olimpijski bar i dodao da je izgrađena i nova staza dužine 1.000 metara, te da sada Jahorina raspolaže sa ukupno 46 kilometara staza za alpsko skijanje.

- Novitet za ovu zimu su i uređeniji ski-vrtići i poligoni za početnike sa dodatnim pokretnim trakama, potom osvijetljena šetačka staza koja vodi do vrha planine, ali i nove kategorije ski-karata sa uključenim i noćnim skijanjem - naveo je Ljevnaić.

Naglasio je da u toku sezone planiraju veći broj promo perioda sa popustima na ski-karte do čak 50 odsto.

- Za oba termina ski-openinga od 3. do 6. decembra i od 10. do 13. decembra popust na ski-karte iznosi 50 odsto i cijena ski-dana je deset evra, što je sigurno najjeftiniji ski-pas u Evropi. Interesovanje za zimovanje na Jahorini je poraslo. Ski-centri u Francuskoj su najavili da će biti zatvoreni. Prvi put se dešava da oni koji su do sada skijali u Francuskoj, Italiji, Austriji, bukiraju Jahorinu i to nije mali broj. Prema informacijama koje sada imamo, bolji je buking ove godine nego prošle - rekao je Ljevnaić i dodao da, s obzirom na to da rade zajedno sa hotelijerima, za ovu godinu niko neće podizati cijene, čak je većina hotela spustila cijene i uveli su dodatne mjere za suzbijanje širenja virusa. On je podsjetio da su turistički vaučeri koje je tokom ljeta obezbijedila Vlada Srpske na Jahorinu privukli novu kategoriju gostiju i dodao da vjeruje da će tako biti i tokom zimske sezone.

Predsjednik Planinarsko-skijaškog društva “Ljubijski rudar” iz Prijedora Božo Grbić rekao je da na Kozari čekaju prve pahulje, a ne mogu uključiti ni topove za vještački snijeg, jer je temperatura i dalje visoka.

- Treba nam bar minus tri stepena, što i dalje nemamo. I pored svih naših želja, vremenski uslovi nam ne dozvoljavaju da otvorimo skijalište. I kada počnemo osnježavati, u rad ćemo pustiti dječju i jednu stazu za odrasle, dok ne pristigne snijeg - rekao je Grbić dodavši da bi turistički vaučeri mogli “pogurati” zimsku turističku sezonu.

I direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović ističe da su vaučeri i kampanja “Doživi Srpsku” odličan start za zimsku sezonu.

- Naša Jahorina je prva u Evropi otvorila skijalište. Očekujemo veliki broj domaćih posjetilaca, ali i gostiju iz Srbije koji rado zimuju na našim destinacijama. Nadamo se da će se pandemija smiriti i da će ugostitelji raditi malo duže za vrijeme praznika - rekla je Jovanovićeva.

Vaučeri

Nada Jovanović je istakla da su od početka kampanje “Doživi Srpsku”, koja se realizuje uz podršku predsjednice RS Željke Cvijanović, do sada iskorišćena 22.254 turistička vaučera.

- Stanovnici koji još nisu, vaučere mogu iskoristiti do 15. decembra na nekoj od domaćih destinacija - rekla je Jovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana