Otvoren prvi simpozijum hematologa Srpske

Srna
Otvoren prvi simpozijum hematologa Srpske

BANjALUKA - Prvi simpozijum hematologa Republike Srpske sa međunarodnim učešćem, na kojem će biti predstavljena najnovija dostignuća i stručni stavovi iz oblasti hematologije, otvoren je danas u Banjaluci.

Predsjednik Udruženja hematologa Republike Srpske Sandra Lazarević Kotić rekla je da na Simpozijumu učestvuje 151 stručnjak, od kojih je 41 predavač.

“Teme su raznolike i aktuelne. Od tema vezanih za uticaj kovid infekcija na hematološke pacijente do tema vezanih za anemiju, malokrvnost, hematoonkologiju. Govoriće se i o akutnim i hroničnim leukemijama. Tu su i transfuziolozi i kardiolozi koji će imati svoje sesije”, navela je Kotićeva na otvaranju trodnevnog Simpozijuma.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da je ovaj simpozijum velika stvar za hematologiju Republike Srpske jer okuplja eminentne stručnjake iz ove oblasti.

“Ovo je prilika da istaknem i znajačnu ulogu Fonda zdravstvenog osiguranja kada govorimo o uvođenju savremene terapije koja se koristi u Republici Srpskoj i koja na bazi preporuka naših stručnjaka ili stručnjaka iz svijeta pomaže našim pacijentima. Dijagnostičke metode, koje se koriste u ovoj oblasti, zastupljene su i kod nas. Ono što nismo u mogućnosti da radimo kroz ugovor fonda zdravstvenog osiguranja sa ustanovama u Srbiji nalazimo načina da pomognemo pacijentima”, rekao je Šeranić novinarima.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je ovaj Simpozijum još jedan dokaz da zdravstveni radnici, bez obzira na uslove u kojima rade za vrijeme pandemije, imaju imperativ da napreduju u svojoj struci.

“Kao prvi čovjek najveće zdravstvene ustanove presrećan sam što je ovoliko ljekara ovđe večeras i što će najveći benefit od ovoga imati stanovnici Republike Srpske jer će ugledni profesori iz regiona i naše države predavati ljekarima UKC-a o najsavremenijim dijagnostikama i terapijama”, naglasio je Đajić.

Načelnik Hematološke klinike u LJubljani Samo Zver rekao je da je saradnja u razmjeni znanja neophodna.

“Mislim da je naše mjesto da radimo ruku uz ruku i da se pomažemo, jer trebamo biti ljudi”, rekao je Zver.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana