Otvoren javni poziv u okviru projekta "Zanati nude budućnost": Sticanje znanja i vještina u skladu sa njemačkim standardima

Srna
Foto: Ilustracija/Youtube printscreen

SARAJEVO- Agencija za rad i zapošljavanje BiH saopštila je da je otvoren javni poziv u okviru projekta "Zanati nude budućnost", čijom će realizacijom tokom naredne tri godine ukupno 120 kandidata iz BiH steći savremena znanja i vještine u skladu sa njemačkim obrazovnim i strukovnim standardima.

Javni poziv otvoren je do 4. decembra.

Ciljna grupa za učešće u projektu su lica sa diplomom elektroničara, metalostrugara i instalatera za sanitarije, grijanje i klimatizaciju prema njemačkom sistemu.

Kandidati mogu biti nezaposlena lica bez radnog iskustva ili lica koja imaju radno iskustvo, ali su nezaposleni određeni period.

Cilj projekta je povećanje kompetencija na tržištu rada za ukupno 120 kandidata kroz regrutovanje, dokvalifikovanje i integrisanje kvalifikovanih radnika u njemačka zanatska zanimanja za vrijeme trogodišnjeg trajanja projekta.

Zainteresovani kandidati mogu se prijaviti na javni poziv koji će biti otvoren do 4. decembra, a učesnici projekta biće izabrani putem onlajn razgovora.

Izabrani kandidati će od marta naredne godine učiti njemački jezik u BiH, a, nakon položenog testa, ići će na dokvalifikovanje, koje će za njih organizovati zanatske komore u Koblencu, Minhenu i Potsdamu.

Svim kandidatima biće plaćeni troškovi smještaja, hrane i zdravstvenog osiguranja, kako u BiH, tako i u Njemačkoj.

"Ovaj projekat je izvanredna prilika za naše radnike da steknu savremena znanja i vještine u skladu sa njemačkim obrazovnim i stručnim standardima, a važno je naglasiti da se kandidati, nakon sticanja potrebnih znanja i vještina, vraćaju u BiH kako bi ih mogli prenijeti na domaće tržište rada", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić potpisao sa Saveznom agencijom za rad Njemačke dogovor o saradnji na ovom projektu.

Projekat će sa njemačke strane realizovati Odsjek za međunarodne poslove Savezne agencije za rad Njemačke i Udruženje njemačkih zanatlija, a iz BiH Agencija za rad i zapošljavanje i zavodi za zapošljavanje Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta.

Rezultati projekta će ujedno biti osnov za buduće slične inicijative, sa posebnim fokusom na prenos vještina i znanja u BiH.

Aktivnosti u projektu će finansirati Savezne agencije za rad Njemačke sa svojim partnerima.

Javni poziv za prijavu za učešće objavljen je na internet stranicama Agencije za rad i zapošljavanje BiH i zavoda za zapošljavanje.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, sve aktivnosti u ovoj godini biće realizovane putem onlajn sistema, navodi se u saopštenju Agencije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana