Otišić - Dalmacija" na "Sajmu zavičaja" u Novom Sadu

SRNA
Foto: srna

OTIŠIĆ - Vrličko srpsko selo Otišić prvi put će se 13. februara predstaviti na "Sajmu zavičaja" u Novom Sadu.

Milan Jovčić iz Otišića rekao je za Srnu da njihov zavičaj ima šta da pokaže i da će se na manifestaciji u Novom Sadu predstaviti na štandu pod nazivom "Otišić-Dalmacija". "Dalmacija je ljepota.

Najljepša srpska narodna nošnja je upravo iz vrličkog kraja. Ojkača pjesma, pršut, naš specijalitet sir iz mješine, vino, diple i naravno drevni pravoslavni običaj Čuvara Hristovog groba", ističe sa ponosom Jovčić. On je najavio da će svoje rukotvorine predstaviti i Slavenko Krunić, koji izrađuje narodne instrumente i nošnje, ikone i jedan je od "Čuvara Hristovog groba".

"Život se vraća u Otišić, posljednjih dana je u toku i akcija prikupljanja novca za nastavak obnove hrama Svetog arhangela Mihaila u našem selu i parohijskog doma. Priložnici se javljaju iz cijelog svijeta i drago nam je što niko nije zaboravio svoj zavičaj", kaže Jovčić i dodaje da se akcija sprovodi uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog Nikodina. Jovčić koji, kako kaže, danas živi u Batajnici, ali srcem u Otišiću, naglašava da je obnova hrama Svetog arhangela Mihaila ujedinila Dalmatince. "Želja nam je da obnavljamo naše crkve i manastire, jer nas je pravoslavna vjera očuvala. Njihovom obnovom šaljemo poruku da smo tu i da smo bili tu vijekovima", poručio je Jovčić, jedan od pokretača obnove dalmatinske svetinje. On je zahvalio za podršku koju ima u tim aktivnostima, koje sprovodi sa Gojkom Stanojevićem i Jelenom Dešić.

"Zahvaljujemo i za poziv za učešće na Sajmu zavičaja od Duška Ćutila koji će, na našu radost, uskoro i posjetiti Otišić", najavio je Jovčić i pozvao sve Dalmatince da posjete "Sajam zavičaja" u Novom Sadu. Treći "Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu" uz prateći konferencijski program, biće održan u hali "Master" Novosadskog sajma. Organizator manifestacije je Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana