Osude prijetnji redakciji portala "Kapital"

Srna
Osude prijetnji redakciji portala "Kapital"

BANjALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je neprimjereno da se bilo kome prijeti i da to odbacuje, ali je naglasio i da mediji treba da budu objektivni i da ne iznose spekulacije.

Odgovarajući na pitanje novinara portala "Kapital" o prijetnjama šefa Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duška Perovića redakciji ovog portala zbog pisanja o kompaniji "Komsar", Dodik je rekao da nije obaviješten o tome i da ne može da to komentariše.

"U svakom slučaju potrebno je da onemogućimo bilo kakve prijetnje, ali bi bilo korektno i da mediji pokušaju da budu objektivni i da ne iznose spekulacije i da ljudima ne stvaraju probleme netačnim stvarima. Ne kažem da vi objavljujete netačne stvari, vi ste poznati po tome što objavljujete istinite stvari, tako da u tom pogledu odbacujem bilo kakvu mogućnost da neko nekome prijeti", rekao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, Perović nije stranački predstavnik, on je predstavnik Republike Srpske na toj funkciji, dodavši da "Srpska nije vlasništvo SNSD-a".

Udruženje novinara RS: Osuđujemo prijetnje Perovića upućene 'Kapitalu' i Vukeliću

Udruženje novinara Republike Srpske osudilo je, kako se navodi, "prijetnje šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duška Perovića upućne redakciji portala 'Kapital' i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću, zbog objavljivanja priče o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji 'Komsar Enerdži'".

"Naime, Perović je poručio da će 'zatvoriti sajt' te da će glavni i odgovorni urednik portala 'Kapital' Siniša Vukelić imati 'velikih problema u životu', nastavi li da se bavi komapnijom koja je u ovom slučaju predmet novinarske pažnje, optužujući istovremeno redakciju za iznuđivanje novca. Udruženje novinara Republike Srpske poručuje Peroviću da Ustav Republike Srpske, koju on predstavlja u Rusiji, članom 26. garantuje 'slobodu štampe i drugih sredstava javnog obavještavanja'", navodi se u saopštenju Udruženja novinara RS.

Dodaje se da iste garancije daje i Zakon o javnom informisanju, ali i niz drugih akata i konvencija na čije poštovanje se obavezala Republika Srpska, a time i njeni zvaničnici među kojima je i sam Perović.

"Ovim putem podsjećamo i Perovića, ali i druge pojedince koji smatraju da su oštećeni radom medija, da svoju zaštitu mogu da potraže u važećim propisima, a nikako u sopstvenoj sili ili uticaju koji je stečen tokom obavljanja dužnosti u ime svih građana Republike Srpske. Nedopustivim smatramo korišćenje političke moći, položaja i ovlašćenja koje su pojedincu date u ime Republike Srpske, za obračune sa medijima i medijskim radnicima", saopšteno je iz Udruženja novinara Republike Srpske", zaključuje Udruženje novinara RS u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana