Osnovna mjera predostrožnosti - ne prihvatati neznance za prijatelje na mrežama

Agencije; Foto: ilustracija
Osnovna mjera predostrožnosti - ne prihvatati neznance za prijatelje na mrežama

BANjALUKA- Osnovna mjera predostrožnosti za djecu na internetu jeste da ne prihvataju za prijatelje na društvenim mrežama osobe koje su im nepoznate i da ne komuniciraju sa njima, rekao je inspektor u Upravi za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Aleksandar Miladinović.

"Djeca ne treba da posjećuju sajtove sa sumnjivim sadržajima niti da budu članovi hejterskih grupa nego bi trebalo na društvenim mrežama da se ponašaju kao i u stvarnosti", rekao je Miladinović. 

Prema njegvim riječima, djeca su upoznata sa određenim bezbjednosnim rizicima na internetu, ali nisu dovoljno oprezna, jer polaze od pretpostavke da se to neće njima desiti. 

"Upravo nam je cilj da na predavanjima kroz konkretne primjere djece koja su doživjela neprijatnosti na internetu ukažemo da se to svima može dogoditi, ukoliko ne preduzmu određene preventivne mjere", rekao je Miladinović prije početka predavanja o bezbjednosnim rizicima korištenja društvenih mreža u banjalučkoj Ekonomskoj školi. 

Nepravilnom upotrebom interneta, naveo je on, učenici mogu doći u razne rizične situacije i opasnosti, te im je potrebno ukazati na to kao i na sigurno ponašanje na društvenim mrežama 

"Cilj nam je da djecu edukujemo i informišemo o bezbjednosnim rizicima na internetu, kako se oni ispoljavaju, kako ih prepoznati, te kako djeca treba da postupe da im se ona ne bi desila, kao i koga da obavijeste ukoliko im se incident dogodi", rekao je Miladinović. 

Učenik drugog razreda Ekonomske škole u Banjaluci Milica Marjanović rekla je da je ona imala negativno iskustvo na internetu, te da su ova predavanja veoma korisna jer njeni vršnjaci često ne znaju kakve opasnosti vrebaju. 

"Preporučila bih svojim vršnjacima, prvenstveno djevojkama, da budu oprezne na društvenim mrežama, te da ne odgovaraju nepoznatim ljudima na poruke i da se ne upoznavaju sa njima", rekla je Marjanovićeva. 

Predavanje je organizovano povodom obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednog interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana