Osnovci iz Srpske učestvovali u snimanju pjesme "Negujmo srpski jezik": Poslali snažnu poruku o značaju srpskog jezika

Danijela Bajić
Osnovci iz Srpske učestvovali u snimanju pjesme "Negujmo srpski jezik": Poslali snažnu poruku o značaju srpskog jezika

BANjALUKA - Muziciranjem i pjevanjem u čast Svetog Save, đaci iz Republike Srpske su zajedno sa djecom iz Srbije i širom Evrope skrenuli pažnju na značaj i ulogu srpskog jezika, te povezanost regiona i dijaspore sa maticom Srbijom.

U snimanju pjesme i spota "Negujmo srpski jezik", koji je premijerno objavljen povodom školske slave Svetog Save, učestvovalo je 50 djece, a učenicima iz Srpske i Srbije u horskom pjevanju pridružili su se đaci srpskog porijekla iz Danske, Francuske, Italije i Slovenije.

Ideja je realizovana zahvaljujući Dečjem kulturnom centru Beograd i Udruženju nastavnika muzičke kulture Srbije, kroz realizaciju projekta "Deca - Srbiji".

Svoj doprinos dala je učenica osmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" iz Banjaluke Jovana Gatarić kojoj je, kako kaže, to bilo posebno iskustvo s obzirom na to da se sve odvijalo u posebnim okolnostima zbog virusa korona.

- Za snimanje pjesme i spota pripremali smo se dva mjeseca putem "zuma" i "vajbera". Svakodnevno smo vježbali. Bilo je vrlo zahtjevno sve to izvesti i spremiti se, prvenstveno zbog toga što smo sve sa nastavnicom muzičke kulture Jelenom Stanišić radili na daljinu, ali na kraju smo uspjeli - nastavlja priču ova četrnaestogodišnjakinja.

Posebno je ponosna na to što je, kako je istakla, njena škola jedina iz Banjaluke učestvovala u ovako značajnom zadatku.

- Ne znam kako bih opisala osjećaj nakon što su pjesma i spot "Negujmo srpski jezik" objavljeni. To je poseban osjećaj, srce mi je od sreće jako kucalo - kazala je Jovana.

Nastavnica Jelena Stanišić priča da je odmah po pozivu za učešće u snimanju pjesme i spota kontaktirala sa svojim đacima putem "vajbera" i poslala im program šta treba da pripreme.

- U snimanju pjesme i spota učestvovalo je 14 đaka, sa kojima sam svakodnevno vježbala. To su učenici od prvog do devet razreda OŠ "Sveti Sava" u Banjaluci. Djeca su sa oduševljenjem prihvatila ovaj poziv i nije im bio problem da rade od kuće, jer želja i volja za pjevanjem jača je od svih prepreka. Briljirali su - ponosno ističe Stanišićeva.

Djeca su na ovaj način, dodaje, poslala divnu poruku u javnost.

- Osnovci su na zanimljiv način poručili da treba da se vodimo mišlju i životom našeg prosvjetitelja Svetog Save i da nikad ne zaboravimo šta su prave vrijednosti, te da čuvamo naš jezik i tradiciju - kazala je Stanišićeva.

Nastavnik muzičke kulture u ugljevičkoj školi "Aleksa Šantić" Slavko Nikolić istakao je da je u snimanju ove pjesme i spota učestvovala i učenica šestog razreda ove škole Katarina Pajić.

- Nije nam trebalo mnogo vremena da se spremimo. Materijal smo poslali za petnaestak dana, jer je Katarina veliki talenat. Najveći problem nam je bio kako ćemo da je snimimo, da li će rezolucija biti dobra i slično - kazao je Nikolić.

 Autori projekta "Deca - Srbiji" su Aleksandra Stanković i Leontina Pat, dok su ciljevi ovog programa bogaćenje rječnika, jezičkog i stilskog izraza, zatim razvijanje osjećaja pripadnosti zemlji matici i nacionalnim vrijednostima. Jedan od ciljeva je i njegovanje kvalitetnih pjesama prilagođenih dječjem uzrastu, kao i podsticanje da se ponašaju i umjetnički izražavaju primjereno svojim godinama, te oslobađanje straha od javnih nastupa i podsticanje saradnje srpske djece iz Srbije, regiona i matice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana