Osmisliti programe za ostanak mladih

Srna
Osmisliti programe za ostanak mladih

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da mladi zaslužuju društvenu i javnu pažnju i da treba osmisliti programe koji će biti interesantni za održivost njihovih poslova, kao i jačanje njihovih uvjerenja o potrebi da ostanu ovdje i grade zajednicu.

Dodik je istakao da je u Republici Srpskoj mnogo stvari urađeno u sferi omladinske politike, što se vidi i kroz sve ono što vlast radi od oblasti obrazovanja do stabilnog institucionalnog okvira.

On je naveo da je sa predstavnicima Omladinskog savjeta Srpske danas razgovarao u Banjaluci o njihovom položaju u društvu, kao i na koje načine se može poboljšati i postaviti na još čvršće i šire osnove.

"U sferi smo u kojoj treba reagovati na programe koji će biti interesantni za održivost obrazovanja mladih, njihovih poslova, kao i jačanje njihovih uvjerenja da treba da ostanu ovdje i grade zajednicu, da i sa onima koji su otišli pokušamo razgovarati, šta je to potrebno da društvo uradi a da se vrate sa znanjem i ostalim", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je naveo i da su dale rezultate mnoge politike pokrenute u posljednje vrijeme u vezi sa zapošljavanjem mladih putem zajednice, na šta je potrošeno oko 56 miliona KM.

Podsjetio je i da je kreirana mjera u okviru koje svako ko zaposli novog radnika, među kojima je značajan broj mladih, ne treba da plaća doprinose na plate novozaposlenih prvu godinu dana, kao i da je dogovoreno da se ponovo pokrene projekat start-ap.

Dodik je napomenuo da je nakon krize izazvane pandemijom virusa korona, došla ukrajinska kriza koja kreira mnogobrojne probleme, te da je neophodno pokrenuti dijalog o svim tim izazovima.

"Treba da razumijemo gdje se nalazimo, jer u suprotnom društvo može otići u destabilizaciju. Moramo se ujediniti da do toga ne bi došlo, a mladi su revolucionarni i nose nove ideje koje treba iskoristiti da bismo se uhvatili u koštac sa regionalnim i globalnim izazovima", rekao je Dodik.

Sastanku sa predstavnicima Omladinskog savjeta Srpske prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana