Organizacija "Svi za Kosmet" podijelila đački pribor učenicima južno od Ibra

Srna
Foto: Srna

LIPLjAN- Nevladina organizacija "Svi za Kosmet" iz Beograda završila je danas akciju podjele đačkog pribora učenicima osnovnih škola južno od Ibra.

"Uručenjem 50 kompleta đačkog pribora učenicima Osnovne škole Braća Aksić u Lipljanu i isturenom odjeljenju u Suvom dolu kod Lipljana priveli smo kraju ovogodišnju akciju u kojoj je podijeljeno 1.500 kompleta", rekao je Srni član ove organizacije, đakon Bratislav Bogdanović.

On je dodao da je početkom ove školske godine akcija počela podjelom đačkog pribora upravo učenicima OŠ "Braća Aksić" u isturenim odjeljenjima u selu Rabovce i Starom Gracku.

U Rabovcu i Starom Gracku, udaljenim po pet kilometara od Lipljana, gdje se nalazi sjedište matične škole, ostalo je po 16 učenika od prvog do osmog razreda u potpunoj izolaciji.

"Činjenica je da skoro ne postoji neko istureno odelenje koje se ne nalazi u izolaciji, ali je, po našoj oceni, najteža situacija u Rabovcu i Starom Gracku, poznatijem po ubistvu 14 srpskih žetelaca u julu 1999. godine", dodao je Bogdanović.

On je pozvao ljude dobre volje da dobrovoljnim prilozima pomognu u obezbjeđivanju zimske odjeće i obuće za djecu, posebno u planinskim selima na području opština Novo Brdo i Kosovska Kamenica u kojima živi oko 200 dječaka i djevojčica u veoma teškim uslovima.

Vršilac dužnosti direktora Osnovne škole "Braća Aksić" Bobana Mirić zahvalila je na pomoći, navodeći da je ovo jedina škola u Srbiji u kojoj se nastava ne održava ponedjeljkom, jer je tada pijačni dan u Lipljanu, zbog čega je Komanda KFOR-a još 2000. godine savjetovala da se radi bezbjednosti učenika i nastavnika, umjesto ponedjeljkom, nastava održava subotom.

U Lipljanu je od oko 10.000 Srba, koliko ih je do 1999. godine živjelo u ovom gradu, ostalo njih oko 1.000 u dijelu grada oslonjenom na Crkvu Svetih Flora i Lavra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana