Orden Svetog Save uručen akademiku Vladimiru Lukiću

Srna
Orden Svetog Save uručen akademiku Vladimiru Lukiću

SANSKI MOST - Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije danas je u Sanskom Mostu uručio Orden Svetog Save drugog reda akademiku Vladimiru Lukiću kojim ga je odlikovao Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Predsjednik Udruženja “Jasenovac- Donja Gradina” Saša Aćić izjavio je Srni da je profesor Lukić bio predsjednik Vlade Republike Srpske u periodu 1993-1994. godine i dao doprinos u formiranju Republike Srpske.

“Profesor Lukić je bio i član srpske delegacije na pregovorima u Dejtonu, čovjek koji je svojim naučnim i stručnim radom, između ostalog, doprinio stvaranju Republike Srpske”, rekao je Aćić.

On je dodao da je orden akademiku Lukiću uručen radi njegovog doprinosa generalno opštoj društvenoj zajednici.

Aćić je rekao da je Lukić značajan dio svog radnog i životnog vijeka posvetio izučavanju stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu i da je počasni predsjednik Udruženja “Jasenovac-Donja Gradina”, kao i da je dao nemjerljiv doprinos utvrđivanju istine o zločinim počinjenim nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

Orden mu je uručen u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, a uručenju je prethodila Sveta arhijerejska liturgija kojoj su prisustvovali vjernici i članovi Udruženja “Jasenovac- Donja Gradina”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana