Omikron ugrožava kontinuitet proizvodnje

Srna
Foto: Ilustracija

SREBRENICA - Aleksandar Petrić, tehnički direktor kompanije "Gross" u čijem sastavu je Rudnik olova i cinka "Sase" kod Srebrenice, rekao je Srni da omikron soj virusa korona ugrožava proizvodnju i negativno utiče na poslovanje i realizaciju svih planova jer se značajno smanjuje broj angažovanih radnika zbog bolovanja.

Prema njegovim riječima, 3,5 puta je veći broj izostanaka s posla za 24 dana u januaru u odnosu na decembar.

"Virus se i dalje širi. Očekujemo njegovu ekspanziju narednih dana, a s tim i lošije poslovanje, nadajući se da nas neće prisiliti da prekidamo rad zbog velikog broja izostanaka i višednevnih bolovanja inficiranih radnika", rekao je Petrić.

Petrić je naglasio da je sreća što omikron ima blaže simptome i manje je opasan po živote ljudi, ali da je isti protokol liječenja od tog virusa kao i ranijih, što dovodi do povećanog broja odsustvovanja radnika i dužeg bolovanja.

On smatra da nadležni u Republici Srpskoj treba da skrate vrijeme izolacije za osobe zahvaćene omikronom.

Od pojave virusa korona "Gross" nije prekidao rad niti otpuštao radnike i smanjivao plate.

"Preduzimamo sve propisane, čak i oštrije mjere prevencije i zaštite od širenja virusa. Organizovali smo vakcinisanje određenog broja radnika u Ljuboviji u Srbiji da bi spriječili masovno obolijevanje, ali uprkos tome omikron ugrožava proizvodnju", ukazao je Petrić.

Uz dosljednu primjenu mjera zaštite i kontrole njihovog poštovanja, očekuje da će prevazići krizu koju izaziva omikron, jer imaju 32 odsto vakcinisanih radnika, a kod 22 odsto zaposlenih registrovana su antitijela na virus.

Petrić je rekao da nastoje da održe barem minimalni proces proizvodnje uprkos svakodnevnom porastu broja oboljelih radnika i da očekuje da će se narednih dana izvjestan broj radnika nakon oporavka postepeno vraćati na posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana