Ombudsmani BiH: Žrtve nasilja da se obrate policiji i tužilaštvima

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Ombudsmani BiH ohrabruju sva lica koja su doživjela neki od oblika seksualnog nasilja da se obrate policiji i tužilaštvima prijavom protiv počinilaca, a mogu se obratiti i ombudsmanima koji će u okviru svojih ovlaštenja preduzeti mjere iz svoje nadležnosti radi zaštite žrtava seksualnog nasilja.

Ombudsmani pozivaju sve nadležne organe da procesuiranju slučajeva seksualnog nasilja pristupe prioritetno i sa posebnom senzibilnošću, saopšteno je iz institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH.

U saopštenju datom povodom navoda o seksualnom nasilju, odnosno zlostavljanju žena koji su se prethodnih dana pojavili u medijima, te anonimnih ispovijesti na fejsbuk stranici "Nisam tražila", ombudsmani ukazuju na značaj adekvatne reakcije svih segmenata društva na ovakve prijave, što uključuje prevenciju, pružanje podrške i zaštite žrtvama nasilja, efikasno i diskretno provođenje istraga i adekvatnu kaznenu politiku.

"BiH u skladu sa prihvaćenim međunarodnim obavezama mora primjenjivati najviše standarde zaštite ljudskih prava u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, posebno seksualnog nasilja, pružiti podršku preživjelima ovog nasilja i sankcionisati počinioce", naglašeno je u saopštenju.

Ombudsmani podsjećaju i da su krivična djela protiv polnog integriteta, odnosno polne slobode i morala regulisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske, Krivičnim zakonom Federacije BiH i Krivičnim zakonom Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana