Ogorčeni radnici derventske Fabrike cijevi “Unis”: Povezivanje staža ili protest pred Vladom

Milijana Latinović
Ogorčeni radnici derventske Fabrike cijevi “Unis”: Povezivanje staža ili protest pred Vladom

DERVENTA - Radnici derventske Fabrike cijevi “Unis” okupili su se juče ispred preduzeća tražeći od nadležnih da okončaju njihovu agoniju i odobre program socijalnog zbrinjavanja, kako bi im bio povezan radni staž i time omogućen odlazak u penziju, inače će, kažu, biti prinuđeni na radikalnije poteze i protest pred Vladom Srpske.

Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu Posavine traju godinama. Prije osam mjeseci u “Unisu” je otvoren stečaj, ali problemi zaposlenih ni do danas nisu riješeni, zbog čega se juče ispred fabrike okupilo oko 40 radnika koji su uputili dopise šefu Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igoru Žuniću, ministru rada i boračko-invalidske zaštite Dušku Milunoviću i premijeru Radovanu Viškoviću, u kojima izražavaju nezadovoljstvo jer Komisija za socijalno zbrinjavanje radnika nije prihvatila njihov zahtjev.

- Uvjeravali su nas da Poreska uprava ima čime da se namiri, te da će samim tim i radnicima biti povezan radni staž. Pitamo zašto za nas radnike “Unisa” ne važi isti zakon kao za zaposlene u “Trudbeniku”, “Enterijeru” ili firmi “Birač” - navedeno je u dopisu koji je poslat u Vladu Srpske.

Predstavnica povjerilaca iz reda radnika “Unisa” Radoslava Milanković kaže za “Glas Srpske” da su radnici izgubili strpljenje.

- Informacije dobijamo samo usmeno. Komisija je navodno zaključila da nemamo pravo na program socijalnog zbrinjavanja, a kako su radnici najavili radikalnije mjere, počeli su da naš predmet prebacuju od jednog do drugog ministarstva - rekla je Milankovićeva.

Istakla je da su radnici najavili iduće okupljanje za 31. avgust.

- Ukoliko nam ne daju konkretan odgovor, organizovaćemo protest pred zgradom Vlade RS u Banjaluci - poručila je Milankovićeva.

Skupu je prisustvovao i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić, koji je rekao da mu nije jasno kako je radnicima drugih preduzeća koja su bila u privatnom vlasništvu odobreno socijalno zbrinjavanje, a radnicima “Unisa” nije.

- U pravilniku iz 2003. stoji ko sve ima pravo na socijalno zbrinjavanje - kazao je Peulić.

Igor Žunić, koji je iz Dervente, kaže da je “Unis” od preduzeća koje je slovilo za giganta dospio u ovakve probleme još prije deset godina.

- Da li je riječ o pogrešnoj privatizaciji ili nekim zloupotrebama ne znam, ali zaposleni u “Unisu” ništa nisu krivi. Pokretao sam to pitanje gdje god sam mogao. U kontaktu sam i sa nadležnima u ministarstvu, koji treba da nađu model kako da riješe taj problem - rekao je Žunić i dodao da će pokušati da o ovome razgovara i sa premijerom.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS navode da je prvi zahtjev za socijalno zbrinjavanje radnika “Unisa” bio nepotpun, te da je zatraženo kompletiranje, odnosno da se dostave podaci o tome kada je izvršena privatizacija i ugovor o kupovini.

- Iz izvoda iz sudskog registra vidljivo je da učešće u akcijama od 64,9 odsto ima Balkan stil internacional, 9,9 odsto PREF, te 5,01 odsto Fond za restituciju, dok preostali dio imaju ostali privatni fondovi i fizička lica. Iz toga proizlazi da je preduzeće u većinskom vlasništvu privatnih fondova, a ne u vlasništvu RS, zbog čega se radnici ne mogu zbrinjavati putem ovog programa - naveli su u resornom ministarstvu.

Sastanak

Tane Peulić je rekao da su pregovori o socijalnom zbrinjavanju radnika “Unisa” vođeni sa Ministarstvom privrede, te da je nakon tri sastanka predmet ipak prebačen u Ministarstvo energetike i rudarstva.

- Dogovoreno je da 24. avgusta imamo sastanak na kojem ćemo napraviti novi zahtjev i ponovo ga uputiti Vladi RS, da se za 114 radnika uplati jedan odsto za nezaposlenost i da se 12 radnika penzioniše - kazao je Peulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana