Ogledima do većih prinosa u ratarstvu

Anita Janković-Rečević
Ogledima do većih prinosa u ratarstvu

BANjALUKA - Prinosi u ratarstvu u velikoj mjeri zavise od izbora sortimenta koji se gaji, a kako bi domaći poljoprivrednici bili što uspješniji, a njihova proizvodnja ekonomičnija, resorno ministarstvo već godinama postavlja oglede kojima ispituje sorte i hibride pogodne za domaće oranice i agroekološke uslove na ovim područjima.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da izbor adekvatne sorte ili hibrida za sjetvu može značajno povećati prinose, dok pogrešan izbor zna i te¬ kako zakomplikovati ekonomičnost proizvodnje. 

S tim u vezi, najbolji način da se dođe do pravog rješenja, tvrde u resornom ministarstvu, je postavljanje ogleda u kojima se, u konkretnim uslovima određenog lokaliteta, ispituje više sorti ili hibrida. 

S obzirom na to da je postavljanje pojedinačnih ogleda skupo i komplikovano za većinu domaćih proizvođača, resorno ministarstvo je taj posao preuzelo na sebe i već godinama postavlja makrosortne oglede na važnijim ratarskim kulturama poput pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice i soje.

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić ističe da je postavljanje poljskih ogleda jedan od najboljih načina savjetodavnog rada na terenu s obzirom na to da su poljoprivrednici najsigurniji u ono u šta se lično uvjere.

Dodaje da je u posljednjih pet godina postavljeno 85 makro i 180 demo ogleda na više od 320 hektara zemljišta, te da je održano 30 dana polja, na kojima je učestvovalo oko 6.000 posjetilaca, uglavnom proizvođača.

- Na tim ogledima ispitivano je 220 hibrida za zrno, 87 hibrida za silažu, 180 sorti strnih žita, te 81 sorta soje. Predstavnici sjemenskih i distributerskih kuća pohvalili su ovakav pristup ministarstva i istakli da se ovakav vid edukacije mora nastaviti uz maksimalno transparentno objavljivanje rezultata, koji bi trebalo da budu dostupni što većem broju korisnika - rekao je Pašalić. 

Stručnjak za oglede u Ministarstvu poljoprivrede Aleksandar Majkić kaže da se lokaliteti na kojima se postavljaju ogledi biraju pažljivo s ciljem da svaki od njih predstavlja tipično proizvodno područje tog kraja. Navodi da se svake sezone postavlja mreža makrosortnih ogleda, na osnovu čijih rezultata proizvođači lakše i sa što manje grešaka biraju sortimente koje gaje na svojim njivama. 

- Samo u proizvodnoj sezoni 2018-2019. postavljena su ukupno 23 sortna ogleda i to četiri ogleda strnih žita, sedam kukuruza za zrno, šest kukuruza za silažu, te isto toliko sa sojom. Ukupna površina ogleda bila je oko 40 hektara uz učešće 20 sjemenskih kuća koje rade na našem tržištu - istakao je Majkić navodeći da su u pomenutoj sezoni realizovani i ogledi na kojima su ispitivana dejstva i efikasnost zaštitnih sredstava. 

Majkić kaže da je u sezoni 2019-2020. godina već postavljeno pet makroogleda sa više od 50 različitih sorti ječma, pšenice i tritikalea i to u Bijeljini, Dušanovu, Kladarima i Modriči na ukupnoj površini od 13,5 hektara. 

- Jesenas su postavljeni i ogledi sa uljanom repicom sa 15 različitih sorti ili hibrida iz pet sjemenskih kuća, a plan je da u ovoj godini bude nastavljeno postavljanje ogleda kukuruza za zrno i silažu, te ogleda sa sojom - kazao je Majkić i dodao da bi broj ogleda iz godine u godinu trebalo da bude povećavan, jer samo rezultati sa više lokaliteta mogu poslužiti ratarima. 
 

Ispitivano: 

220 hibrida za zrno
87 hibrida za silažu
180 sorti strnih žita

 

Sjemenske kuće

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da rezultati ogleda pomažu i sjemenskim kućama i distributerima sjemenskog materijala. 

- Na osnovu rezultata ogleda sjemenske kuće se odlučuju koji sjemenski materijal zaslužuje da bude stavljen na raspolaganje proizvođačima, a koji treba da uklone sa tržišta. Ako sjemenske kuće lošu sortu ili hibrid izbace sa tržišta, i ratar nema mogućnost da je izabere, već je napravljen prvi korak ka izboru boljeg sortimenta - rekli su u resornom ministarstvu i dodali da su rezultati ogleda postavljeni na internet stranici “Savjetodavna Srpske”. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Srpska bogatija za 27 beba
Srpska bogatija za 27 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana