Održana vježba gorskih službi spasavanja u Blagaju

GS
Foto: Srna

SARAJEVO - Završna demonstracija spasilačkih vještina upriličena je danas u Eko-centru "Blagaj" kod Mostara, a 15 spasilaca dobilo je spasilačku opremu u vrijednosti od oko 20.000 evra.

Spasioci su tokom obuke stekli potrebne dodatne vještine spasavanja na nepristupačnim prostorima, a kao edukatori će to prenijeti spasiocima u BiH. Obuka je realizovana od ponedjeljka, 18. oktobra, u Blagaju, a danas je uslijedio finalni događaj obuke spasilaca policijskih agencija, civilne zaštite i gorskih službi spasavanja, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Ministarstvo je apliciralo za ovaj projekat, koji finansira EU, a sprovode eksperti Austrije i Francuske, s ciljem jačanja kapaciteta gorskih službi spasavanja i pripremljenosti za pronalazak i spasavanje lica na nepristupačnom terenu.

Ceremoniji su, uz polaznike obuke, prisustvovali predstavnici Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i agencija u okviru Ministarstva, ambasadori Francuske Kristin Tudik i Austrije Ulrike Hartman, šef Kooperacija pri Delegaciji EU Stefano Elero, predstavnici Eufora, Federalne uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite Srpske.

Elero je istakao da EU pruža kontinuiranu podršku BiH kako bi njene službe što efikasnije odgovorile u slučaju prirodnih i drugih nepogoda. "EU je dodijelila više od 2,5 miliona evra za nabavku specijalizovane opreme za traganje i spasavanje i omogućila ciljane obuke za službe civilne zaštite širom BiH zasnovane na najboljoj evropskoj praksi. Naš cilj je poboljšati spremnost i odgovor BiH na prirodne nepogode i pomoći zemlji da se pridruži Evropskom mehanizmu civilne zaštite", izjavio je Elero.

Samir Huseinbašić iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara zahvalio je policijskim instruktorima iz Austrije i Francuske, kao i Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u BiH. "Saradnja sa Austrijom i Francuskom u jačanju sposobnostii spasilačkih službi u BiH biće nastavljena i u narednom periodu", istakao je Huseinbašić. Vježba je organizovana u okviru "Tajeks" /TAIEDž/ projekta "Jačanje kapaciteta gorskih službi spasavanja u BiH". "Tajeks" predstavlja instrument Evropske komisije za pružanje tehničke pomoći i razmjenu informacija javnoj upravi državama u procesu pristupanja EU kao i novim članicama, u području usklađivanja sa zakonodavstvom EU i njegovim sprovođenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana