Održana komemoracija povodom smrti pukovnika VRS Mileta Beronje

Srna
Održana komemoracija povodom smrti pukovnika VRS Mileta Beronje

ŠAMAC - U Šamcu je danas održan komemorativni skup povodom smrti ratnog komandanta Druge Posavske brigade Mileta Beronje (73), koji je nakon kraće bolesti preminuo u Novom Sadu.

Otvorena je i knjiga žalosti, a Beronja će biti sahranjen sutra u Novom Sadu.

Predsjednik Boračke organizacije Šamac Radovan Zoranović govorio je o liku i djelu ratnog komandanta Druge posavske brigade, ističući da su njegove ljudske i vojničke zasluge za odbranu Posavine velike.

“Okupili smo se danas da odamo dužnu počast vrsnom ratnom komandantu, našem saborcu i prijatelju Miletu Beronji. On je bio cijeli period dok je postojala Druga posavska brigada komandant, od avgusta 1992. do septembra 1994. godine”, podsjetio je Zoranović.

On je rekao da je Beronja u tom periodu komandovao velikom jedinicom sa više od 7.000 ljudi koja je branila zonu odgovornosti dužine preko 140 kilometara.

Zoranović je dodao da će sutra na sahranu u Novi Sad ići dvije delegacije boračkih organizacija Šamac i Pelagićevo.

On je naveo da su šamačka Boračka organizacija i opština Šamac uputile telegrame saučešća porodici Mileta Beronje.

Današnjem komemorativnom skupu prisustvovali su ratni komandanti bataljona Druge posavske brigade, članovi Predsjedništva šamačke Boračke organizacije, predsjednici mjesnih boračkih organizacija Šamac i predstavnici BO Modriča.

Pukovnik Vojske Republike Srpske Mile Beronja preminuo je 13. januarau Novom Sadu od posljedica infekcije virusom korona u 73. godini.

Beronja je rođen 1948. godine u Vukovaru, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju, po završetku srednje škole u Beogradu je upisao i završio Vojnu akademiju, a potom je kao oficir JNA službovao u Osijeku, Našicama, Derventi, Šamcu i Bijeljini.

Na početku odbrambeno-otadžbinskog rata pridružio se Vojsci Republike Srpske, pa je tokom operacije “Koridor 92” obavljao dužnost načelnika štaba Taktičke grupe jedan Vojske Republike Srpske, kojom je komandovao tada pukovnik Novica Simić.

Po završetku operacije “Koridor 92” Mile Beronja preuzima dužnost komandanta Druge posavske brigade VRS i ovu dužnost obavljao je do 1994. godine, kada je imenovan na dužnost načelnika oklopno-mehanizovanih jedinica u operativnoj zoni korpusa koja je obuhvatala odbranu teritorije Majevice, Semberije i dijelova Posavine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana