Održan svetosavski dobrotvorni bal: Prijedorčani pomažu samohranoj majci troje djece

Srna
Održan svetosavski dobrotvorni bal: Prijedorčani pomažu samohranoj majci troje djece

PRIJEDOR- U organizaciji Kola srpskih sestara sinoć je u Prijedoru održan svetosavski dobrotvorni bal sa kojeg će neto prihod biti usmjeren za pomoć porodici Biljane Kričković, majci troje maloljetne djece iz Garevaca, kod ovog grada.

Oko tri stotine Prijedorčana, uglavnom prosvjetnih radnika, prisustvovalo je ovom događaju u hotelu "Prijedor", čime je nastavljena tradicija organizovanja ove manifestacije u gradu na Sani.

Predsjednik Kola srpskih sestara Jadranka Mijić izjavila je novinarima da je ovo treći put kako je ova organizacija domaćin svetosavskog bala koji ima dobrotvorni karakter.

- Veoma smo zadovoljni rezultatima koje su imala dva prethodna bala, budući da smo dobrotvornim prilozima uspjeli da sagradimo kuću višečlanoj porodici Milinković iz Crne Doline - istakla je Mijićeva.

Ona je dodala da je cijena ulaznice za bal bila 15 KM, da su na balu poslužene humanitarne krofne, a u jednoj će biti skriven zlatnik sa utisnutim likom Svetog Save.

- Ukupan neto prihod biće usmjeren za pomoć porodici Biljane Kričković, majci troje maloljetne djece iz Garevaca kod Prijedora. Otac, hranitelj porodice je prošle godine poginuo prilikom sječe drva i vjerujemo da ćemo uspjeti da skupimo sredstva i pomognemo izgradnju dijela njihove porodične kuće - rekla je Mijićeva.

Balu je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je istakao značaj ove manifestacije, dodajući da je Sveti Sava "oznaka jedne duhovne vertikale i vodilica za srpski narod kako živjeti i kako graditi budućnost".

- Iskreno se nadam da će ove lijepe manifestacije trajno da žive u našem gradu - rekao je Đaković.

Svetosavske duhovne i svjetovne svečanosti u Prijedoru počele su 1891. godine i ta tradicija, sa prekidima, održala se do danas.

U uvodnom programu Svetosavskog bala učestvovali su članovi Srpskog pjevačkog društva "Vila", članovi Udruženja za očuvanje i njegovanje tradicije iz Prijedora, glumac Pozorišta Prijedor Dean Batoz i grupa "Nostalgija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana