Odata počast srpskim žrtvama u sarajevskom naselju Pofalići

Srna
Foto: srna

PALE - Na centralni spomenik na Palama danas su položeni vijenci i odata počast za više od 200 srpskih civila ubijenih u proteklom ratu u sarajevskom naselju Pofalići.

Vijence su, osim porodica žrtava, položili i predstavnici Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, Crvenog krsta Republike Srpske i opštinske Boračke organizacije.

Novica Buha, čijeg su oca tada muslimanske snage spalile u kući, rekao je da ga je uspio sahraniti na groblju Repca na Palama.

On se prisjeća da su 1992. godine pojedine ljude odvodili od kuće, a preko noći su nestajali, te da se obraćao mnogim organizacijama i institucijama, ali da nikada nije dobio odgovor.

"Izgubio sam povjerenje u sve, a nevini ljudi su stradali. Volio bih da saznam gdje je sestra od majke iz Pofalića, kao i za brata, zeta koji su nestali u junu 1992. godine", rekao je Buha i naglasio da neko treba da odgovara za zlodjela.

Zamjenik predsjednika Gadske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Goran Timotija izjavio je novinarima da su se danas okupili da odaju počast stradalim Srbima iz Pofalića, te napomenuo da se i danas traga za 21 licem srpske nacionalnosti iz tog sarajevskog naselja.

Prema njegovim riječima, nema posmrtnih ostataka, niti informacija gdje su ta lica, a u Sarajevu kao da je zavjet ćutanja posljednjih 30 godina.

On je naglasio da su porodice nestalih Srba iz Pofalića ogorčene i da nastavljaju da tragaju za najmilijima.

Rukovodilac Službe traženja Crvenog krsta Republike Srpske Miloš Purković istakao je da ova organizacija pomaže i intenzivno vodi računa i o porodicama iz Pofalića.

"Veliki je broj nepronađenih lica. Više od 7.000 imamo u BiH koji se vode kao nestali, i to je gorući problem ovoga društva", istakao je Purković.

Prema njegovim riječima, Služba traženja svake godine obilazi 100 porodica i uručuje skromne pakete hrane i higijenskih proizvoda, čime im daje podstrek da neće biti zaboravljene.

Predsjednik paljanske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Željka Košarac, čiji je muž takođe ubijen, optužila je Institut za nestala lica i Tužilaštvo BiH za nemar, ističući da ima dovoljno dokaza za zločine.

Ona je istakla da je žalosno da poslije 30 godina porodice ne mogu naći svoje najmilije koji su na kućnom pragu ubijeni, zaklani.

Nakon polaganja vijenaca, održan je okrugli sto o temi "Problemi, rješenja i poboljšanje procesa traženja nestalih lica".

U napadu muslimanskih jedinica na sarajevsko naselje Pofalići u rano jutro 16. maja 1992. godine ubijeno je više od 200 civila srpske nacionalnosti, a uporedo sa likvidacijom i protjerivanjem srpskog stanovništva njihova imovina je opljačkana i spaljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana